Składniki:
- jeden duży kalafior
- brokuły
- 300 g gotowanej szynki w kawałku
- 200 g żółtego sera. Najlepiej podlaskiego lub goudy
- jedna i ¼ szklanki mleka
- dwie łyżki masła lub margaryny
- trzy łyżki mąki
- dwie łyżki ziaren słonecznika
- jedna, dwie łyżeczki curry
- jeden ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie zapiekanki:
Czosnek obieramy, kroimy na połówki, nacieramy nim żaroodporne naczynie. Następnie naczynie dokładnie smarujemy tłuszczem.
Kalafior i brokuły oczyszczamy, opłukujemy, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Wrzucamy do wrzątku kalafior i gotujemy około piętnastu minut. Po upłynięciu dziesięciu minut wkładamy brokuły. Następnie warzywa wykładamy na sitko, aby ociekły. Jedną szklankę wywaru zlewamy do drugiego naczynia. W żaroodpornej formie układamy warzywa, posypujemy szynką, pokrojoną w drobną kostkę.
Przygotowanie sosu: W garnku roztapiamy dwie łyżki tłuszczu i robimy zasmażkę z mąki. Dokładnie mieszamy i gotujemy. Ser żółty ucieramy na drobnej tarce, połowę wsypujemy do gotującego się sosu. Sos mieszamy do tego czasu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz curry.
Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, posypujemy resztą potartego sera i ziarenkami słonecznika. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury dwustu stopni i zapiekamy całość na złoty kolor (około piętnastu minut). Podajemy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Dobra rada: Do przygotowania zapiekanki można użyć także warzyw z mrożonki.
Czas przygotowania potrawy to godzina i pięć minut, z czego przygotowanie to trzydzieści pięć minut, gotowanie to piętnaście minut, zapiekanie to piętnaście minut.