5 najpopularniejszych potraw na Ukrainie

Bazą kuchni ukraińskiej są chleby, kasze oraz mąka. Duże znaczenie mają też mięso, warzywa i ryby. W specjałach zza wschodniej granicy można odnaleźć wpływy tatarskie, żydowskie i rosyjskie. Co istotne, ukraińskie dania wzbogaciły kuchnię Polaków. Poznaj kilka najpopularniejszych potraw na Ukrainie.

Barszcz ukraiński

najpopularniejsze potrawy na ukrainie

Źródło: Z gara para

Oryginalny barszcz ukraiński powinien być ugotowany z buraków, fasoli, marchewki i ziemniaków. Zakwasza się go przecierem pomidorowym. Śmietanę dodaje się na samym końcu, dekorując zupę dopiero na talerzu. Dawniej do pożywnego barszczu podawało się pajdę świeżego chleba albo ciepłe drożdżowe bułeczki z czosnkiem.

Przepis na barszcz ukraiński

Składniki:

  • 3 średnie buraczki
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 5 łyżek suchej białej fasoli
  • włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  •  1 łyżka mąki

Fasolę opłucz, zalej 1 szklanką wody, posól i zagotuj. Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na 2 godziny. Ugotuj fasolę do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. Buraczki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kurczaka umyj, włóż do dużego garnka i zalej go wodą do 3/4 objętości. Posól i gotuj przez 1 i 1/2 godziny na małym ogniu. Dodaj obraną pietruszkę, obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotować przez 10 minut. Wsyp pokrojonego na cienkie paseczki pora, posiekaną kapustę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Zagotuj, dodaj fasolę z wywarem i gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj starte buraczki, natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Zagotuj na małym ogniu. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu udekorować kleksem śmietany.

Wareniki

najpopularniejsze potrawy na ukrainie

Źródło: Flickr

Wareniki to gotowane pierogi w kształcie półksiężyca nadziewane na słono, słodko lub na ostro. Ukraińcy uważają je, obok barszczu, za swoją potrawę narodową. Tradycyjnie ciasto robi się ręcznie na stolnicy i przy pomocy wałka. Wareniki lepi się ręcznie, a ich brzegi mogą być gładkie lub falbankowate. Surowe wareniki są gotowane w wodzie lub na parze, czasem smażone na głębokim tłuszczu. Na Ukrainie wareniki są najczęściej wykonuje się z farszem ziemniaczanym lub ziemniaczano-serowym.

Przepis na wareniki

Składniki:

  •     500 g ziemniaków
  •     3 szklanki mąki pszennej
  •     50 g masła
  •     1 łyżeczka soli
  •     4 łyżki kwaśnej śmietany
  •     1/2 szklanki wody
  •     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     2 cebule, posiekane
  •     sól i pieprz do smaku
  •     kwaśna śmietana do dekoracji
  •     świeże zioła do dekoracji

Ugotuj ziemniaki. Mąkę wymieszaj z solą, a śmietanę z sodą. Do mąki dodaj wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite. Przykryj je folią i odstaw na 15 minut. Na maśle podsmaż cebulę. Ugotowane ziemniaki utłucz. Dodaj do nich sól i pieprz. Ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek o grubości 3-4 cm. Walki pokrój na kawałki o grubości 1,5 cm. Kawałki ciasta lekko rozpłaszcz na kółko. Na środek nałóż łyżeczkę nadzienia i zlepiaj boki. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj wareniki i gotuj przez około 3 minuty. Podawaj z kwaśną śmietaną, posypane ziołami.

Żarkoje

najpopularniejsze potrawy na ukrainie

Źródło: Kuchenne algorytmy

Żarkoje to popularne na Ukrainie danie jednogarnkowe. Mięso zapieka się z ziemniakami i cebulą w glinianym naczyniu. Potrawę doprawia się solą, pieprzem i liściem laurowym. Cały smak wiąże się ze sposobem przyrządzenia. Mięso piecze się powoli w garncu z gliny.

Przepis na żarkoje

Składniki:

  •     500 g wołowiny lub wieprzowiny
  •     2 cebule
  •     2 ziemniaki
  •     liść laurowy
  •     sól i pieprz
  •     masło
  •     bulion lub kwas chlebowy

Pokrój warzywa. Na maśle podsmaż ziemniaki i przełóż je do naczynia do zapiekania. Następnie podsmaż cebulę i przenieś do naczynia. Mięso pokrój w kostkę i obsmaż je na patelni. Podsmażone mięso przełóż do warzyw. Dodaj pieprz, sól i liście laurowe. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz 3 godziny, regularnie uzupełniając płyn kwasem chlebowym lub bulionem, tak aby mięso było przykryte.

Solianka

najpopularniejsze potrawy na ukrainie

Źródło: Głos Wielkopolski

Solianka jest znaną w Polsce ukraińską zupą mięsną z ziemniakami, z dodatkiem kiszonych ogórków i czarnych oliwek. Choć nazwa zupy może się kojarzyć z solą, jak wskazują źródła historyczne, pochodzi od słowa „sielanka” albo „sieło”. Co ważne, cytryna i oliwki są nie tylko ozdobą, ale też elementem dodającym smaku.

Przepis na soliankę

Składniki:

  •   30 dag wołowiny
  •   30 dag wieprzowej łopatki
  •   10 dag kiełbasy
  •   10 dag wędzonki
  •   cebula
  •   4 ząbki czosnku
  •   3 marchewki
  •   2 pietruszki
  •   0,5 selera
  •   średni por
  •   2 łyżki masła
  •   4 kiszone ogórki
  •   1-1,5 szklanki zalewy z kiszonych ogórków
  •   mały koncentrat pomidorowy
  •   2 łyżki czarnych oliwek
  •   2 łyżki zielonych oliwek
  •   ziele angielskie
  •   liście laurowe
  •   sól, pieprz
  •   śmietana 18 %
  •   świeży koperek lub natka pietruszki
  •   plasterki cytryny

Mięsa (oprócz kiełbasy), warzywa (oprócz czosnku i cebuli), ziele angielskie i liście laurowe włóż do garnka, zalej około 2,5l wody i gotuj na małym ogniu przez 3h. Wrzuć pietruszkę, pora i seler. Marchewkę pokrój w plasterki. Mięso pokrój w paski i wrzuć do wywaru. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę razem smaż. Połącz z wywarem. Kiełbasę i wędzonkę pokrój i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż na patelnię po kiełbasie. Smaż, aż woda odparuje. Dodaj do zupy. Dopraw całość solą i pieprzem, dolej stopniowo wodę z ogórków, kontrolując smak. Dodaj oliwki i kapary. Zupę podaj z plasterkiem cytryny, kleksem śmietany i posypaną koperkiem.

Kotlet po kijowsku

Kotlet po kijowsku przypomina de volaille, ale podawany jest z samym masłem, bez sera i pietruszki. Danie to, według historii, pojawiło się w 1918 roku w restauracji hotelu „Kontynental”. Kotlet popularny stał się dopiero w 1947 roku, kiedy znany kijowski kucharz ugotował go delegacji ukraińskiej po ich powrocie z Paryża.

najpopularniejsze potrawy na ukrainie

Źródło: Jak dobrze mieć sąsiada

Przepis na kotlet po kijowsku

Składniki:

  •     4 duże piersi kurczaka bez skóry
  •     100 g bułki tartej
  •     2 jajka
  •     30 obranych i posiekanych słodkich migdałów
  •     2 łyżki masła
  •     sól, świeżo zmielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Piersi kurczaka umyj, obierz ze skóry, rozbij dłonią, nadając im kształt wydłużonego liścia. Na środek każdego z filetów nałóż porcję farszu z masła i przypraw, zwiń je ciasno w rulon, nadając im kształt wrzeciona. Kotlety panieruj kolejno w bułce, jajku oraz migdałach. Smaży na oleju lub sklarowanym maśle z obu stron na jasnozłoty kolor i piecz przez 5 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

 

Kuchnia ukraińska swój szczególny charakter zawdzięcza wpływowi kultur obcych. Wynika to ze skomplikowanej historii politycznej państwa. Będąc na Ukrainie, koniecznie trzeba spróbować oryginalnych potraw. Jeśli jednak nie wybierzesz się w podróż, spróbuj wschodnich smaków w swoim domu, przygotowując najpopularniejsze dania.

Więcej ciekawostek o Ukrainie znajdziesz tu: https://www.easysend.pl/ua/.

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This