Bazą kuchni ukraińskiej są chleby, kasze oraz mąka. Duże znaczenie mają też mięso, warzywa i ryby. W specjałach zza wschodniej granicy można odnaleźć wpływy tatarskie, żydowskie i rosyjskie. Co istotne, ukraińskie dania wzbogaciły kuchnię Polaków. Poznaj kilka najpopularniejszych potraw na Ukrainie.
Barszcz ukraiński
Oryginalny barszcz ukraiński powinien być ugotowany z buraków, fasoli, marchewki i ziemniaków. Zakwasza się go przecierem pomidorowym. Śmietanę dodaje się na samym końcu, dekorując zupę dopiero na talerzu. Dawniej do pożywnego barszczu podawało się pajdę świeżego chleba albo ciepłe drożdżowe bułeczki z czosnkiem.
Przepis na barszcz ukraiński
Składniki:
- 3 średnie buraczki
- 3 podudzia z kurczaka
- 5 łyżek suchej białej fasoli
- włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)
- 2 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 2 listki laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
Fasolę opłucz, zalej 1 szklanką wody, posól i zagotuj. Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na 2 godziny. Ugotuj fasolę do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. Buraczki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kurczaka umyj, włóż do dużego garnka i zalej go wodą do 3/4 objętości. Posól i gotuj przez 1 i 1/2 godziny na małym ogniu. Dodaj obraną pietruszkę, obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotować przez 10 minut. Wsyp pokrojonego na cienkie paseczki pora, posiekaną kapustę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotuj, dodaj fasolę z wywarem i gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj starte buraczki, natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Zagotuj na małym ogniu. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu udekorować kleksem śmietany.
Wareniki
Wareniki to gotowane pierogi w kształcie półksiężyca nadziewane na słono, słodko lub na ostro. Ukraińcy uważają je, obok barszczu, za swoją potrawę narodową. Tradycyjnie ciasto robi się ręcznie na stolnicy i przy pomocy wałka. Wareniki lepi się ręcznie, a ich brzegi mogą być gładkie lub falbankowate. Surowe wareniki są gotowane w wodzie lub na parze, czasem smażone na głębokim tłuszczu. Na Ukrainie wareniki są najczęściej wykonuje się z farszem ziemniaczanym lub ziemniaczano-serowym.
Przepis na wareniki
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 cebule, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana do dekoracji
- świeże zioła do dekoracji
Ugotuj ziemniaki. Mąkę wymieszaj z solą, a śmietanę z sodą. Do mąki dodaj wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite. Przykryj je folią i odstaw na 15 minut. Na maśle podsmaż cebulę. Ugotowane ziemniaki utłucz. Dodaj do nich sól i pieprz. Ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek o grubości 3-4 cm. Walki pokrój na kawałki o grubości 1,5 cm. Kawałki ciasta lekko rozpłaszcz na kółko. Na środek nałóż łyżeczkę nadzienia i zlepiaj boki. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj wareniki i gotuj przez około 3 minuty. Podawaj z kwaśną śmietaną, posypane ziołami.
Żarkoje
Żarkoje to popularne na Ukrainie danie jednogarnkowe. Mięso zapieka się z ziemniakami i cebulą w glinianym naczyniu. Potrawę doprawia się solą, pieprzem i liściem laurowym. Cały smak wiąże się ze sposobem przyrządzenia. Mięso piecze się powoli w garncu z gliny.
Przepis na żarkoje
Składniki:
- 500 g wołowiny lub wieprzowiny
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- liść laurowy
- sól i pieprz
- masło
- bulion lub kwas chlebowy
Pokrój warzywa. Na maśle podsmaż ziemniaki i przełóż je do naczynia do zapiekania. Następnie podsmaż cebulę i przenieś do naczynia. Mięso pokrój w kostkę i obsmaż je na patelni. Podsmażone mięso przełóż do warzyw. Dodaj pieprz, sól i liście laurowe. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz 3 godziny, regularnie uzupełniając płyn kwasem chlebowym lub bulionem, tak aby mięso było przykryte.
Solianka
Solianka jest znaną w Polsce ukraińską zupą mięsną z ziemniakami, z dodatkiem kiszonych ogórków i czarnych oliwek. Choć nazwa zupy może się kojarzyć z solą, jak wskazują źródła historyczne, pochodzi od słowa „sielanka” albo „sieło”. Co ważne, cytryna i oliwki są nie tylko ozdobą, ale też elementem dodającym smaku.
Przepis na soliankę
Składniki:
- 30 dag wołowiny
- 30 dag wieprzowej łopatki
- 10 dag kiełbasy
- 10 dag wędzonki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 selera
- średni por
- 2 łyżki masła
- 4 kiszone ogórki
- 1-1,5 szklanki zalewy z kiszonych ogórków
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki zielonych oliwek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
- śmietana 18 %
- świeży koperek lub natka pietruszki
- plasterki cytryny
Mięsa (oprócz kiełbasy), warzywa (oprócz czosnku i cebuli), ziele angielskie i liście laurowe włóż do garnka, zalej około 2,5l wody i gotuj na małym ogniu przez 3h. Wrzuć pietruszkę, pora i seler. Marchewkę pokrój w plasterki. Mięso pokrój w paski i wrzuć do wywaru. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę razem smaż. Połącz z wywarem. Kiełbasę i wędzonkę pokrój i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż na patelnię po kiełbasie. Smaż, aż woda odparuje. Dodaj do zupy. Dopraw całość solą i pieprzem, dolej stopniowo wodę z ogórków, kontrolując smak. Dodaj oliwki i kapary. Zupę podaj z plasterkiem cytryny, kleksem śmietany i posypaną koperkiem.
Kotlet po kijowsku
Kotlet po kijowsku przypomina de volaille, ale podawany jest z samym masłem, bez sera i pietruszki. Danie to, według historii, pojawiło się w 1918 roku w restauracji hotelu „Kontynental”. Kotlet popularny stał się dopiero w 1947 roku, kiedy znany kijowski kucharz ugotował go delegacji ukraińskiej po ich powrocie z Paryża.
Przepis na kotlet po kijowsku
Składniki:
- 4 duże piersi kurczaka bez skóry
- 100 g bułki tartej
- 2 jajka
- 30 obranych i posiekanych słodkich migdałów
- 2 łyżki masła
- sól, świeżo zmielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Piersi kurczaka umyj, obierz ze skóry, rozbij dłonią, nadając im kształt wydłużonego liścia. Na środek każdego z filetów nałóż porcję farszu z masła i przypraw, zwiń je ciasno w rulon, nadając im kształt wrzeciona. Kotlety panieruj kolejno w bułce, jajku oraz migdałach. Smaży na oleju lub sklarowanym maśle z obu stron na jasnozłoty kolor i piecz przez 5 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Kuchnia ukraińska swój szczególny charakter zawdzięcza wpływowi kultur obcych. Wynika to ze skomplikowanej historii politycznej państwa. Będąc na Ukrainie, koniecznie trzeba spróbować oryginalnych potraw. Jeśli jednak nie wybierzesz się w podróż, spróbuj wschodnich smaków w swoim domu, przygotowując najpopularniejsze dania.
Więcej ciekawostek o Ukrainie znajdziesz tu: https://www.easysend.pl/ua/.