Gnocchi z borowikami

Gnocchi z borowikami

Gnocchi to typowo włoskie kluski. Ich nazwa, w dosłownym tłumaczeniu, oznacza „grudy”. Gnocchi śmiało można porównać do naszych kopytek. Ze względu na poszczególne regiony Włoch, istnieje kilka rodzajów tych klusek. Ich wersje odróżnia to, z czego zostały przygotowane. Mamy więc gnocchi z ziemniaków, mąki gryczanej, sera, warzywnego purée, a i tak nie są to wszystkie rodzaje.

Gnocchi najczęściej podawane są z różnego rodzaju sosami. Moją propozycją na dziś będzie gnocchi z borowikami.

Składniki – gnocchi:

  • pół kilograma ziemniaków (ważne, aby nie były to młode ziemniaki, a najlepiej te z rodzaju sypkich)
  • jedno jajko
  • sto sześćdziesiąt gram mąki (niepełna szklanka)
  • szczypta soli

Borowiki:

  • 160 g borowików (najlepiej świeżych, mogą być jednak również mrożone)
  • 60 g prawdziwego masła
  • jeden ząbek czosnku
  • ćwierć objętości szklanki białego wina
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku
  • tyle samo posiekanej pietruszki
  • pokruszony parmezan

Jak przygotować gnocchi? Ziemniaki myjemy i nie obierając ze skórki, gotujemy przez około czterdzieści minut, aż będą miękkie. Odcedzamy i gdy są jeszcze ciepłe, obieramy i przeciskamy przez praskę, aby uzyskać purée. Dodajemy jajko i ¾ z podanej ilości mąki. Ugniatamy, a jeżeli ciasto okaże się zbyt kleiste, dodajemy resztę mąki.

Przygotowujemy stolnicę obsypaną mąką, na której rozpłaszczamy ciasto i kroimy, aby uzyskać kwadraty o wielkości około półtora na półtora centymetra. Następnie widelcem delikatnie je spłaszczamy, tak aby powstały rowki.

Tak przygotowane kluseczki gotujemy przez około minutę wrzucając do wrzącej, osolonej wody.

Teraz borowiki! Grzyby należy umyć, osuszyć i pokroić. Następnie smażymy je na maśle doprawiając solą i pieprzem. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Grzyby na patelni zalewamy białym winem, dodajemy pietruszkę, szczypiorek i mieszamy. Teraz dodajemy ugotowane gnocchi i znów mieszamy. Danie jest gotowe do wyłożenia na talerze. Wystarczy tylko całość posypać parmezanem.

Smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This