Rolada jabłkowa

rolada-jablkowa

Rolada jabłkowa

Ach słodkości, słodkości! Dobrze, że są…, bo potrafią poprawić humor nawet największemu ponurakowi. Zwłaszcza jeżeli są przygotowywane w domu i mamy pewność, że nie ma w nich zbędnych chemicznych składników, które na pewno dobrze nie wpływają na nasze zdrowie. A przecież gotowanie to sama przyjemność, zwłaszcza jeżeli można przy nich podjeść co nieco. O tym jednak najlepiej wiedzą dzieci, które chętnie pomagają rodzicom w trakcie ich kulinarnych rewolucji.

Przyszedł sezon na jabłka, a więc jak tu się nie skusić na roladę jabłkową? Pyszna, niezbyt czasochłonna i w dodatku niedroga. Jak ją upiec? Przeczytajcie sami.

Jakich składników potrzebujemy?

1 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag czekolady mlecznej
5 łyżek śmietany 30%

Jak przygotować?

Obrane ze skórki jabłka należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać cukier waniliowy oraz cynamon, a następnie całość wymieszać. Tak przygotowane nadzienie przełożyć na niedużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Dopiero teraz systematycznie dodawać żółtka, a potem wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Tak powstałe ciasto wylać na wyłożone wcześniej nadzienie. Piec w piekarniku o temperaturze około 180° przez mniej więcej 40 minut.

Gdy lekko przestygnie obrócić formę w taki sposób, by ciasto leżało na ściereczce, a farsz był u góry. Ściągnąć z jabłek papier do pieczenia, zawiną…ć roladę i odstawić, aż do wystygnięcia.

Teraz czas na przyrządzenie polewy. Do garnka wrzucić połamaną czekoladę i śmietanę. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto. Można także posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Ocena
  • Nasza ocena

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This