Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie paprykowym

Gołąbki ze świeżej kapusty włoskiej w ostrym sosie paprykowym to przepyszne i bardzo syte danie główne. Czas przygotowania gołąbków to godzina i dwadzieścia minut, z czego pięćdziesiąt minut poświęcamy na właściwe przygotowywanie, a kolejne trzydzieści minut na duszenie.
Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków dla czterech osób:
  • Jeden kilogram kapusty włoskiej
  • jeden kilogram chudego twarogu
  • 100 g miękkiego masła (pięć łyżek)
  • cztery jajka
  • osiem dekagram surowej szynki
  • 80 g sera roquefort
  • jedna szklanka bułki tartej
  • starta skórka z jednej cytryny
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta zmielonego kminku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól
Składniki na sos:
  • dwie cebule
  • dwie i pół łyżki masła
  • ¼ litra rosołu warzywnego instant
  • jeden strąk żółtej papryki
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Kapustę dzielimy na pojedyncze liście i dokładnie myjemy. Najlepiej sparzyć je osolonym wrzątkiem przez pięć minut. Po pięciu minutach zalać zimną wodą i osuszyć.
Przygotowanie farszu: Twaróg porządnie odciskamy z serwatki za pomocą ściereczki. Masło ucieramy na krem i dodajemy pojedynczo jajo i twaróg. Szynkę i ser kroimy w kostkę i dodajemy do twarogu. Całość mieszamy. Następnie do farszu dodajemy bułkę tartą i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Na końcu dodajemy jeszcze drobno posiekany szczypiorek.
Zawijanie: na środku liście kładziemy krem serowy i zawijamy formując gołąbki, w ten sam sposób co te tradycyjne i obwiązujemy nitką.
Przygotowanie sosu: obieramy cebulę i kroimy w drobna kostkę. Dusimy ją pod przykryciem, na rozgrzanym maśle przez około pięć minut. Wkładamy do garnka gołąbki, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie myjemy paprykę, wydłubujemy z niej pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z gołąbkami na dziesięć minut przed końcem duszenia.
Kiedy gołąbki się ugotują, wyciągamy je z garnka i do pozostałego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, a także przecier z papryki i pomidorów. Chwile gotujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gołąbki przed podaniem podgrzewa się w sosie i razem z nim podaje.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This