Gołąbki ze świeżej kapusty włoskiej w ostrym sosie paprykowym to przepyszne i bardzo syte danie główne. Czas przygotowania gołąbków to godzina i dwadzieścia minut, z czego pięćdziesiąt minut poświęcamy na właściwe przygotowywanie, a kolejne trzydzieści minut na duszenie.
Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków dla czterech osób:
- Jeden kilogram kapusty włoskiej
- jeden kilogram chudego twarogu
- 100 g miękkiego masła (pięć łyżek)
- cztery jajka
- osiem dekagram surowej szynki
- 80 g sera roquefort
- jedna szklanka bułki tartej
- starta skórka z jednej cytryny
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szczypta zmielonego kminku
- pół pęczka szczypiorku
- sól
Składniki na sos:
- dwie cebule
- dwie i pół łyżki masła
- ¼ litra rosołu warzywnego instant
- jeden strąk żółtej papryki
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Kapustę dzielimy na pojedyncze liście i dokładnie myjemy. Najlepiej sparzyć je osolonym wrzątkiem przez pięć minut. Po pięciu minutach zalać zimną wodą i osuszyć.
Przygotowanie farszu: Twaróg porządnie odciskamy z serwatki za pomocą ściereczki. Masło ucieramy na krem i dodajemy pojedynczo jajo i twaróg. Szynkę i ser kroimy w kostkę i dodajemy do twarogu. Całość mieszamy. Następnie do farszu dodajemy bułkę tartą i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Na końcu dodajemy jeszcze drobno posiekany szczypiorek.
Zawijanie: na środku liście kładziemy krem serowy i zawijamy formując gołąbki, w ten sam sposób co te tradycyjne i obwiązujemy nitką.
Przygotowanie sosu: obieramy cebulę i kroimy w drobna kostkę. Dusimy ją pod przykryciem, na rozgrzanym maśle przez około pięć minut. Wkładamy do garnka gołąbki, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie myjemy paprykę, wydłubujemy z niej pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z gołąbkami na dziesięć minut przed końcem duszenia.
Kiedy gołąbki się ugotują, wyciągamy je z garnka i do pozostałego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, a także przecier z papryki i pomidorów. Chwile gotujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gołąbki przed podaniem podgrzewa się w sosie i razem z nim podaje.