Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to przepyszne ciasteczka z marcepanem, owocową konfiturą i kandyzowanymi owocami, będą strzałem w dziesiątkę.
Składniki potrzebne do przygotowania 10 sztuk ciasteczek:
- Cztery jajka
- osiem łyżek cukru
- pięć łyżek mąki pszennej
- pięć łyżek mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- jedno opakowanie surowego marcepanu
- dwa likierowe kieliszki wiśniówki
- pół szklanki czerwonej konfitury owocowej
- jedno białko
- trochę ponad pół szklanki cukru
- trzy, cztery krople soku cytrynowego
- polewa czekoladowa
- kandyzowane owoce
Przygotowanie:
Mąkę należy starannie przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka porządnie utrzeć z cukrem i wodą, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy z żółtek, delikatnie i powoli dodać ubitą wcześniej pianę i dwa rodzaje mąki. Lekko wymieszać całość.
Ciastem należy wyłożyć blachę z pergaminem i piec w piekarniku nastawionym na temperaturę dwustu stopni Celsjusza, przez piętnaście minut. Po wystygnięciu ciasta, kroimy je na trzy pasy o jednakowej wielkości.
Pierwszy pas smarujemy dokładnie masą zrobioną z jednego kieliszka wiśniówki i marcepanu. Nakładamy drugi pasek i smarujemy go konfiturą z owoców, nakładamy trzeci pasek i całość kroimy w równe kostki.
Teraz białko musimy utrzeć z cukrem pudrem na gęstą, puszystą masę i wlewamy wiśniówkę i krople soku z cytryny.
Tę przygotowaną masą lukrujemy część ciasteczek, a drugą część polewamy płynna czekoladą. Gotowe ciasteczka dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Dobra rada: Żeby biszkopt wyrósł równy, należy sprawdzić czy blacha w piekarniku ustawiona jest idealnie poziomo. Jeżeli nie, ciasto zleje się w jedną ze stron i będziemy mieli nierówny biszkopt.
Ciasteczka mają niestety bardzo dużą zawartość tłuszczu, a jedna sztuka to 105 kalorii.