American brownies

Amerykańskie brownies

Amerykańskie brownies

Jako że jestem wielką fanką deserów, to poniżej prezentuję przepis na amerykańskie brownies – znane chyba wszystkim. To deser dość prosty i idealnie nadaje się, gdy chce się na szybko coś przygotować.

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 125 gramów gorzkiej czekolady
  • 75 gramów masła (miękkiego, pamiętaj, aby wcześniej wyjąć je z lodówki)
  • 4 jaja
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 gramów mąki
  • szczypta soli i proszku do pieczenia
  • 100 gramów siekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • 10 gramów miękkiego masła

Przygotowujemy:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wybieramy kwadratową formę o wielkości około 20 x 20 cm. Natłuszczamy ją i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w garnku, mieszamy i studzimy.

W misce ucieramy jaja z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Potem dodajemy mąkę i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, nie za długo, wystarczy, że mąka się rozprowadzi. Pod koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie.

Ciasto wlewamy do formy i rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy około 25 minut, wyjmujemy, polewamy polewą, studzimy, a potem kroimy na 16 części.

Przygotowanie polewy:

cukier puder mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy roztopioną i wystudzoną czekoladę i masło. Mieszamy dokładnie.

I to wszystko! Smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This