Jako że jestem wielką fanką deserów, to poniżej prezentuję przepis na amerykańskie brownies – znane chyba wszystkim. To deser dość prosty i idealnie nadaje się, gdy chce się na szybko coś przygotować.
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 125 gramów gorzkiej czekolady
- 75 gramów masła (miękkiego, pamiętaj, aby wcześniej wyjąć je z lodówki)
- 4 jaja
- opakowanie cukru wanilinowego
- 100 gramów mąki
- szczypta soli i proszku do pieczenia
- 100 gramów siekanych orzechów włoskich
Polewa:
- 100 gramów cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 50 gramów gorzkiej czekolady
- 10 gramów miękkiego masła
Przygotowujemy:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wybieramy kwadratową formę o wielkości około 20 x 20 cm. Natłuszczamy ją i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w garnku, mieszamy i studzimy.
W misce ucieramy jaja z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Potem dodajemy mąkę i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, nie za długo, wystarczy, że mąka się rozprowadzi. Pod koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie.
Ciasto wlewamy do formy i rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy około 25 minut, wyjmujemy, polewamy polewą, studzimy, a potem kroimy na 16 części.
Przygotowanie polewy:
cukier puder mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy roztopioną i wystudzoną czekoladę i masło. Mieszamy dokładnie.
I to wszystko! Smacznego!