Domowe burgery z wołowiny

Kolejnym przepisem, jakim zamieszczę, jest receptura na domowe burgery z wołowiny. Sami wiecie, jak okropne są te hamburgery podawane w knajpach – nie powinno to dziwić, przecież mięso imitujące kotlety do hamburgerów tak naprawdę niej jest mięsem. Chyba że wybieramy się do porządnej burgerowni, których mamy coraz więcej 🙂

burger

Zatem poniżej przepis na prawdziwe, amerykańskie hamburgery:

Na 4 burgery potrzebujemy:

  • 400-500 gramów wołowego mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (no, może nie tatar)
  • 4 bułki do hamburgerów – albo te typowe do hamburgerów sprzedawane w paczkach albo jakiekolwiek inne duże bułki nadające się do hamburgerów
  • kilka liści sałaty lodowej
  • pomidor
  • ogórek (zielony lub konserwowy)
  • kukurydza
  • cebula
  • 4 plasterki żółtego sera
  • cokolwiek jeszcze chcielibyście włożyć do środka 🙂
  • sos – ja polecam czosnkowo-majonezowo-keczupowy (ząbek czosnku i mieszamy z majonezem i keczupem) lub czosnkowy (2-3 ząbki czosnku + jogurt naturalny + łyżka majonezu – bardziej dietetycznie).

Mięso doprawiamy solą i pieprzem (niczym innym nie trzeba, ma już swój wyjątkowo smak, nie trzeba go tuszować) i rozdzielamy na cztery kawałki – formujemy z nich kulki i wałkujemy tak, aby były jak najcieńsze i jak największe – i tak znacznie się skurczą na patelni. Wrzucamy na patelnię – smażymy. W tak zwanym międzyczasie kroimy bułki i wkładamy do nich po plasterku sera. Gdy mięso się usmaży i zarumieni, wkładamy je do bułek i wrzucamy na 5 minut do piekarnika – aby bułki zrobiły się chrupkie, a ser stopił. Sprawdź też 4 inne przepisy na obiad wysokobiałkowy w Men’s Health.

Wyciągamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatą lodową i dorzucamy wszystko, na co mamy ochotę.

Et Voila! Gotowe! smacznego 🙂

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This