Wyspa w kuchni – kiedy warto ją zrobić? Zasady projektowania wyspy

Kuchenna wyspa staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem, które poza względami czysto wizualnymi ma też praktyczne zastosowanie. To nic innego jak wolnostojące szafki kuchenne, które przykryte są blatem. Niby nic wielkiego, a jest w stanie podnieść funkcjonalność kuchni do całkiem nowego poziomu. To przede wszystkim dodatkowe miejsce robocze, kolejny kawałek blatu, który można wykorzystać w trakcie gotowania.

Najczęściej stosowana jest w pomieszczeniach, gdzie kuchnia jest aneksem. W ten sposób stanowi również naturalne oddzielenie części kuchennej od salonu. Jednocześnie nie ogranicza tych dwóch przestrzeni za pomocą ściany, co przekłada się na większy komfort pracy. Wyspa w kuchni nadaje się przede wszystkim do dużych pomieszczeń oraz do wspomnianych wcześniej aneksów. Bardzo trudno jest zastosować takie rozwiązanie we wnętrzu mającym zaledwie kilka metrów kwadratowych. Mimo większej przestrzeni roboczej zmniejsza się miejsce na podłodze, które utrudnia poruszanie się po pomieszczeniu.

Kiedy warto stosować wyspę?

Wyspę w kuchni warto wykorzystać w przypadku licznej rodziny. W tym samym czasie w jednym pomieszczeniu będzie mogło pracować kilka osób i nie będą przeszkadzały sobie tak, jak w klasycznym układzie kuchennym. W przypadku kuchni otwartych na salon wyspa może pełnić funkcję barku i pozwalać na wydawanie posiłków lub też na picie przy nim kawy. Projektując wyspę powinniśmy dokładnie wykonać pomiary. Dzięki temu nie będziemy mieli później problemów z jednoczesnym używaniem obu stron kuchni. Optymalna odległość pomiędzy ciągiem szafek kuchennych i wyspą wynosi 120 cm. Mniejsza odległość może przeszkadzać w pełnym otwarciu szafek, lodówki lub zwyczajnie utrudniać poruszanie się dwóch osób. Wymiar wyspy jest uzależniony od jej przeznaczenia. Często wyspa składa się z samego zlewozmywaka. Wtedy jej długość musi wynosić minimum ile jego wymiary, ale warto doliczyć dodatkowe kilkadziesiąt centymetrów np. na suszarkę do naczyń.

Zasady projektowania

Bardzo często wyspa jest też miejscem, gdzie montuje się sprzęty kuchenne, czyli piekarnik, zmywarkę, piekarnik. W takim przypadku musieli diametralnie rozszerzyć blat – uważajmy, aby nie przesadzić z długością i zachować sobie miejsce, aby móc swobodnie porusza się na około wyspy. W sklepach z wyposażeniem wnętrza jesteśmy w stanie znaleźć gotowe wysypy, które po prostu montuje się w domu na odpowiednim miejscu. Najlepsze efekty uzyskamy jednak projektując ją całkowicie od podstaw. W tym czasie będziemy mieli dokładny wpływ na jej wymiary oraz zastosowane materiały. Będzie można dostosować jej wygląd do pozostałych mebli w kuchni i zapewnić sobie ciągłość wystroju.

Najważniejszym elementem wyspy będzie blat – powinien być nie tylko estetyczny, ale też trwały – podkreśla pracownikow Galerii Wnętrz Krakowska 31, specjalizującej się w projektowaniu kuchni i sprzedaży mebli do kuchni we Wrocławiu.

Najlepsze efekty uzyskuje się stosując granit. Jest to materiał bardzo twardy, który jest łatwy w obróbce. Dzięki tej właściwości mamy nieograniczone możliwości zaprojektowania kuchennej wysypy.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This