Jednym z najpopularniejszych dań, królujących od dawien dawna na polskich stołach jest kotlet schabowy. Jest jedną z tych potraw, którą każda pani domu powinna wiedzieć jak przyrządzić. A gdy już gospodyni wie w jaki sposób powstaje tradycyjny kotlet, często decyduje się na kulinarne eksperymenty. I właśnie dzięki temu powstały jego różne odmiany schabowego: pieczony, śląski, w kiszonej kapuście, w migdałowej panierce, z powidłami i wiele innych.
Przepis na to danie znajdujemy w książce XIX-wiecznej polskiej kucharki Lucyny Ćwierczakiewiczowej. I ta jego tradycyjna wersja przetrwała na naszych stołach do dnia dzisiejszego.
By przyrządzić schabowego potrzeba:
- 4 plastry schabu z kością lub bez
- 1 jajko
- 1 łyżkę mąki
- 1 szklankę tartej bułki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, (ewentualnie może być vegeta zamiast soli)
Plastry mięsa po umyciu należy rozłożyć na drewnianej desce. Następnie ubić tłuczkiem tak, by znacznie zwiększyły swoją powierzchnię. Trzeba jednak uważać, by nie postrzępić lub nie przerwać mięsa. Jeżeli powstałe płaty będą za duże można je przekroić. Potem należy je posolić i popieprzyć z obu stron.
W przygotowanej miseczce powinno znaleźć się rozbełtane, również przyprawione jajko, w drugiej natomiast mąka wymieszana z bułką tartą. W międzyczasie można przygotować patelnię i rozgrzać olej.
Gotowe mięso najpierw trzeba obtoczyć w jajku, potem w panierce z mąki i bułki tartej i położyć na gorący tłuszcz (musi być go na tyle dużo by pokrył całą patelnię). Przy czym trzeba zachować ostrożność, bowiem olej może pryskać i poparzyć kucharza.
Mięso należy piec na obu stronach, by przybrało złoty kolor. Potem można nieco zmniejszyć ogień, przykryć kotlety przykrywką, systematycznie sprawdzając czy się nie przypalają. Po kilku minutach kotlety będą gotowe.
Nie pozostaje wtedy nic innego niż tylko cieszyć podniebienie schabowym z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!