Przyprawy, które znajdziesz w każdej kuchni

Każda gospodyni używa w kuchni przypraw – mniej bądź więcej, bardziej zróżnicowane, nietypowe, zależnie od tego, jakie zna i lubi. W dużej mierze zależy to również, jakie były używane w domu rodzinnym – w końcu gotować uczymy się właśnie od mamy lub taty, którzy tworzą przepyszne potrawy, których smak pamiętamy przez długie lata. Jednakże w każdej kuchni znajdzie się miejsce na kilka przypraw, których używają wszyscy.

Sól

Choć stale mówi się o jej szkodliwości, tak po dziś dzień króluje w kuchni i zapewnia odpowiedni smak każdej potrawie. Najbardziej popularna jest zwykła sól jodowana, ale z powodzeniem można zastąpić ją morską oraz koszerną. Należy ją jednak stosować z umiarem. Zdecydowanie nie można zapomnieć o jej korzystnym wpływie na zdrowie – zawiera jod, poprawiający funkcjonowanie tarczycy i procesów zachodzących w mózgu.

Pieprz

Nie tylko wielbiciele ostrych dań nie mogą obejść się bez pieprzu. Można go kupić w różnych odmianach, między innymi czarny, ziołowy i biały. Bez pieprzu potrawy byłyby zbyt mało wyraziste, więc każdy z nas ma go w kuchni.

Papryka

Nadaje ostrości i smaku każdej potrawie, szczególnie często używana jest do sosów i mięs. Najbardziej popularna jest papryka mielona, ostra lub słodka, ale wielbiciele naprawdę ostrych dań mogą zdecydować się na chili.

Czosnek

Działa przeciwbakteryjnie i jest uznawany za naturalny antybiotyk, warto więc mieć go w swojej kuchni. Wykorzystywany jest do sosów, mięs czy warzyw, ale również do robienia przetworów. Jego specyficzny zapach może odstraszać od jego używania, ale stosowany z umiarem nie będzie wyczuwalny, za to nada potrawom wyrazistego smaku.

Cynamon

Niezastąpiony do ciast i deserów, spotkać go można również w czekoladzie. Doskonale jednak sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych, sosów, herbaty oraz kawy.

Liść laurowy

Szczególnie chętnie dodawany do wielu zup oraz mięsa. Wiele osób z pewnością nie wyobraża sobie przyrządzenia buraków bez dodatku liści laurowych. Doskonale sprawdza się również jako przyprawa do ryb.

Oregano

Miłośnicy pizzy z pewnością nie wyobrażają jej sobie bez przyprawy, jaką jest oregano. Śmiało można go jednak dodać również do sałatek, mięs oraz ryb.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This