Każda gospodyni używa w kuchni przypraw – mniej bądź więcej, bardziej zróżnicowane, nietypowe, zależnie od tego, jakie zna i lubi. W dużej mierze zależy to również, jakie były używane w domu rodzinnym – w końcu gotować uczymy się właśnie od mamy lub taty, którzy tworzą przepyszne potrawy, których smak pamiętamy przez długie lata. Jednakże w każdej kuchni znajdzie się miejsce na kilka przypraw, których używają wszyscy.
Sól
Choć stale mówi się o jej szkodliwości, tak po dziś dzień króluje w kuchni i zapewnia odpowiedni smak każdej potrawie. Najbardziej popularna jest zwykła sól jodowana, ale z powodzeniem można zastąpić ją morską oraz koszerną. Należy ją jednak stosować z umiarem. Zdecydowanie nie można zapomnieć o jej korzystnym wpływie na zdrowie – zawiera jod, poprawiający funkcjonowanie tarczycy i procesów zachodzących w mózgu.
Pieprz
Nie tylko wielbiciele ostrych dań nie mogą obejść się bez pieprzu. Można go kupić w różnych odmianach, między innymi czarny, ziołowy i biały. Bez pieprzu potrawy byłyby zbyt mało wyraziste, więc każdy z nas ma go w kuchni.
Papryka
Nadaje ostrości i smaku każdej potrawie, szczególnie często używana jest do sosów i mięs. Najbardziej popularna jest papryka mielona, ostra lub słodka, ale wielbiciele naprawdę ostrych dań mogą zdecydować się na chili.
Czosnek
Działa przeciwbakteryjnie i jest uznawany za naturalny antybiotyk, warto więc mieć go w swojej kuchni. Wykorzystywany jest do sosów, mięs czy warzyw, ale również do robienia przetworów. Jego specyficzny zapach może odstraszać od jego używania, ale stosowany z umiarem nie będzie wyczuwalny, za to nada potrawom wyrazistego smaku.
Cynamon
Niezastąpiony do ciast i deserów, spotkać go można również w czekoladzie. Doskonale jednak sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych, sosów, herbaty oraz kawy.
Liść laurowy
Szczególnie chętnie dodawany do wielu zup oraz mięsa. Wiele osób z pewnością nie wyobraża sobie przyrządzenia buraków bez dodatku liści laurowych. Doskonale sprawdza się również jako przyprawa do ryb.
Oregano
Miłośnicy pizzy z pewnością nie wyobrażają jej sobie bez przyprawy, jaką jest oregano. Śmiało można go jednak dodać również do sałatek, mięs oraz ryb.