Pascha

Pascha to tradycyjny już deser, przygotowywany w czasie świąt Wielkanocnych. Czas potrzebny na przygotowanie Paschy to aż trzynaście godzin i trzydzieści minut, z czego właściwe przygotowywanie trwa półtorej godziny, a pozostały czas przeznacza się na chłodzenie deseru.
Składniki potrzebne do przygotowania Paschy na osiem osób:
  • Kilogram świeżego twarogu
  • pół kostki miękkiego masła
  • szczypta soli
  • pięć jajek
  • ¼ litra kwaśnej śmietany
  • jedna, pełna filiżanka rodzynek
  • jedna łyżka drobno posiekanej, kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej całej cytryny
  • ¾ szklanki cukru
  • jedna szklanka posiekanych migdałów, koniecznie bez skórki
Składniki do dekoracji deseru:
  • dwanaście kandyzowanych wiśni
  • pięć dekagram całych migdałów bez skórki
  • kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny
Przygotowanie Paschy:
Twaróg przekładamy na ściereczkę, którą zawiązujemy. Tak owinięty ser zawieszamy nad garnkiem na kilka godzin, aby spłynęła do niego serwatka.
Masło ucieramy na pianę z solą oraz jajami i kwaśną śmietaną. Powoli, podczas ucierania, dodajemy po trochę twarogu. Tak przygotowaną masę przekładamy do garnka i podgrzewamy nie przestając mieszać. Uwaga! Nie można doprowadzić do momentu zagotowania! Gdy na powierzchni masy zobaczymy pęcherzyki powietrza, należy garnek zdjąć z gazu i odstawić masę do ostygnięcia. Aby to przyspieszyć od czasu do czasu mieszać.
Rodzynki należy umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem , skórką cytrynową, zmielonymi migdałami i kandyzowanymi skórkami. Całość dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Teraz musimy przygotować wysoką doniczkę z gliny, którą w środku wyłożymy gazą. Przygotowaną wcześniej masę przedkładamy właśnie do tej doniczki i przygniatając od góry czymś ciężkim wkładamy do lodówki na dwanaście godzin.
Zanim podamy Pasche na stół, należy ją wyciągnąć do góry nogami z doniczki i udekorować kandyzowanymi wiśniami i migdałami.
Dobra rada: Do tego deseru najlepszy będzie chudy ser twarogowy. Najlepiej gdy jeszcze przez jego użyciem przemielimy go dwukrotnie przez maszynkę.
Brak odpowiedzi

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This