Pascha to tradycyjny już deser, przygotowywany w czasie świąt Wielkanocnych. Czas potrzebny na przygotowanie Paschy to aż trzynaście godzin i trzydzieści minut, z czego właściwe przygotowywanie trwa półtorej godziny, a pozostały czas przeznacza się na chłodzenie deseru.
Składniki potrzebne do przygotowania Paschy na osiem osób:
- Kilogram świeżego twarogu
- pół kostki miękkiego masła
- szczypta soli
- pięć jajek
- ¼ litra kwaśnej śmietany
- jedna, pełna filiżanka rodzynek
- jedna łyżka drobno posiekanej, kandyzowanej skórki z pomarańczy
- skórka otarta z jednej całej cytryny
- ¾ szklanki cukru
- jedna szklanka posiekanych migdałów, koniecznie bez skórki
Składniki do dekoracji deseru:
- dwanaście kandyzowanych wiśni
- pięć dekagram całych migdałów bez skórki
- kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny
Przygotowanie Paschy:
Twaróg przekładamy na ściereczkę, którą zawiązujemy. Tak owinięty ser zawieszamy nad garnkiem na kilka godzin, aby spłynęła do niego serwatka.
Masło ucieramy na pianę z solą oraz jajami i kwaśną śmietaną. Powoli, podczas ucierania, dodajemy po trochę twarogu. Tak przygotowaną masę przekładamy do garnka i podgrzewamy nie przestając mieszać. Uwaga! Nie można doprowadzić do momentu zagotowania! Gdy na powierzchni masy zobaczymy pęcherzyki powietrza, należy garnek zdjąć z gazu i odstawić masę do ostygnięcia. Aby to przyspieszyć od czasu do czasu mieszać.
Rodzynki należy umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem , skórką cytrynową, zmielonymi migdałami i kandyzowanymi skórkami. Całość dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Teraz musimy przygotować wysoką doniczkę z gliny, którą w środku wyłożymy gazą. Przygotowaną wcześniej masę przedkładamy właśnie do tej doniczki i przygniatając od góry czymś ciężkim wkładamy do lodówki na dwanaście godzin.
Zanim podamy Pasche na stół, należy ją wyciągnąć do góry nogami z doniczki i udekorować kandyzowanymi wiśniami i migdałami.
Dobra rada: Do tego deseru najlepszy będzie chudy ser twarogowy. Najlepiej gdy jeszcze przez jego użyciem przemielimy go dwukrotnie przez maszynkę.