Do przygotowania musaki w wersji wegetariańskiej potrzebne nam są:
- cztery bakłażany
- cztery duże ziemniaki
- sól
- oliwa
Musaka składać się będzie z dwóch różnych warstw, pomidorowej i marchewkowej.
Warstwa marchewkowa: sześć startych marchewek, tyle samo posiekanych ząbków czosnku, oliwa, sól, pieprz, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon.
Warstwa pomidorowa: puszka pomidorów, jeden kabaczek, jedna cebula, około sześćdziesięciu mililitrów wytrawnego, czerwonego wina, papryka słodka w proszku, oregano, sól i pieprz.
Biały sos: cztery łyżki masła, cztery łyżki mąki, pół litra mąki, trzy żółtka, garść startego parmezanu, sól i pieprz.
Przygotowanie: Bakłażany należy posolić i odstawić na około piętnaście minut. W tym czasie powinny puścić sok, dzięki czemu stracą też swoją naturalną goryczkę. Następnie należny je osuszyć i podsmażyć na złoty kolor, na oliwie z dwóch stron.
Kabaczki i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni do momentu zarumienienia i przyprawiamy. Wylewamy na patelnię wino. Gdy wyparuje, dodajemy pomidory i dusimy aż składniki będą miękkie. Tak powstaje warstwa pomidorowa.
Warstwa marchewkowa wymaga przesmażenia na patelni startej marchewki z czosnkiem i przyprawienia.
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od przesmażenia na patelni maki, którą powoli, ciągle mieszając zalewamy mlekiem do momentu zgęstnienia. Gdy tak przygotowana baza sosu wystygnie, należy wbić do niego żółtka i ser.
Łączymy wszystkie elementy dana w naczyniu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Zaczynamy od plastrów ziemniaków, następne będą bakłażany, warstwa pomidorowa, znów bakłażany, warstwa marchewkowa i bakłażany. Całość zalewamy sosem i zapiekamy w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni, przez około pół godziny.