Do przygotowania wegetariańskiego leczo potrzebne będą:
- kilogram łagodnych, żółtych papryk i kilka papryk zielonych, ostrych (Jeżeli jednak nie przepadamy zbytnio za ostrymi potrawami, z powodzeniem możemy zastąpić ostre papryczki, zwykłą zieloną papryką.)
- cztery dojrzale pomidory
- dwie cebule
- oliwa z oliwek do smażenia (ewentualnie zwykły olej)
- jedna łyżka mielonej papryki słodkiej
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól oraz cukier do smaku
Przygotowanie
Myjemy paprykę i wykrawamy z niej gniazda ziaren. Następnie kroimy z drobne paseczki. Obraną cebulę kroimy w talarki. Pomidory parzymy wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę (aby sobie sprawę jeszcze bardziej ułatwić, przed polaniem pomidorów nakrajmy skórkę na krzyż, zarówno z góry i dołu warzywa) i kroimy w ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę i posypujemy słodką papryczką. Następnie dodajemy świeżą, pokrojoną paprykę i smażymy na małym ogniu, przez około dziesięć minut. Na końcu dodajemy pomidory, które potrzebują najmniej czasu na patelni. Całość mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około dwadzieścia minut pod przykryciem.
Do przygotowania leczo, zamiast oliwy możemy użyć paprykowego salami i przetartego czosnku. Dodatkowymi składnikami mogą być również: pokrojony w kostkę kabaczek oraz natka pietruszki, a także kilka łyżek przecieru pomidorowego lub pasty paprykowo-pomidorowej.
Tak przygotowane danie będzie niejako „wariacją” na temat lecza, jednak równie smaczną, co wariant tradycyjny.