Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak

Kapuśniak

Kapusta zawiera w sobie wiele wartości odżywczych. Bogata jest zwłaszcza w witaminę C, która niestety ulega zniszczeniu w trakcie gotowania. Coraz głośniej także mówi się o przeciwnowotworowej działalności tego warzywa, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego. Jest także źródłem takich wartości odżywczych jak: żelazo, potas, wapno przy jednocześnie małej zawartości kalorii.

Przyrządzenie kapuśniaku, nie jest ani trudne ani czasochłonne, dlatego też często ta zupa pojawia się na naszych stołach. Jednocześnie jest bardzo smaczna, co nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem. Na szczęście w tym przypadku obie wartości są na wysokim poziomie. Przedstawiam więc Państwu przepis na kapuśniak i to nie z byle jakiej kapusty, bo z młodej!

Składniki:

  • główka kapusty
  • wędzone kostki lub żeberka
  • 30 dag boczku
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz,
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • suszony grzybek
  • kostka rosołowa
  • kiełbasa
  • 1 łyżka masła, margaryny
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą wrzucamy wędzone kostki lub żeberka, przyprawy, połówkę cebuli pokrojoną w kostkę, czosnek i grzybka. W międzyczasie, gdy wszystko się gotuje, szatkujemy kapustę i następnie dodajemy do wywaru, gotując około 15 minut. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Jedynie ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy przygotowane składniki do wywaru i doprawiamy kostką rosołową. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni. I tak przygotowane mięso również wrzucamy do zupy. Na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę, dodając do niego mąkę. Jeżeli jest go za mało dodajemy masło lub margarynę. Całość mieszamy, by nie powstały grudki i do w ten sposób powstałej zasmażki wlewamy łyżkę zupy. I znów mieszamy. Gdy uznamy, że jest już gotowa, dodajemy ją do naszego kapuśniaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut. I w ten sposób przygotowaliśmy pyszną zupę.

Smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This