Sylwester to największe wydarzenie roku. Zabawa przez całą noc, eleganckie stroje, szampan, zimne ognie… i pyszne jedzenie. Bez względu na to, czy jesteś gospodarzem czy gościem, czy wybierasz się na przyjęcie z pełnym menu czy na kameralną domówkę, warto zadbać o poczęstunek. Jeśli znudziły ci się już tradycyjne koreczki, chcesz zaimponować znajomym albo po prostu zjeść coś w swoim smaku, zainspiruj się naszymi pomysłami.
Tortilla na 3 sposoby
Ze zwykłej tortilli można wyczarować nie tylko sycące danie główne, ale także oryginalne przystawki.
Zapiekane kąski
Na placek wyłóż swoje nadzienie. Może to być mięso mielone z sosem pomidorowym, kawałki szynki z warzywami lub w wersji wegetariańskiej same warzywa. Polecamy dodać ser (żółty, kozi, topiony czy pleśniowy – wedle uznania). Przykryj drugim plackiem i zapiecz w piekarniku. Po ostygnięciu pokrój jak pizzę. Podawaj przybrane zieleniną z ulubionym dipem. Dobrze pasuje na przykład salsa, sos chili albo czosnkowy.
Nadziewane zawijasy
Posmaruj placek sosem. Masz do wyboru wiele możliwości: majonez z przyprawami, kremowy twarożek, hummus… Następnie pokryj placek liśćmi sałaty lodowej, która doda przekąsce chrupkości. Na to połóż swoje nadzienie – warzywa, awokado, szynkę czy ser. Zawiń tortillę jak naleśnik i pokrój w poprzek na małe paski. Możesz zabezpieczyć każdy z nich wykałaczką.
Zawijasy na słodko
Ta przekąska dobrze smakuje także w wersji deserowej. Posmaruj placek masłem orzechowym lub dżemem, posyp suszonymi owocami. W środek włóż banana, zawiń w tortillę i pokrój jak wyżej.
Kanapeczki niebanalne
Wystarczy odrobina kreatywności, by zwykłe kanapki zamienić w małe dzieła szefa kuchni.
Z jajem
Jajko ma tę zaletę, że jego delikatny smak pasuje niemal do wszystkiego. Pokrój je w plasterki lub ćwiartki i połóż na chlebie. W zależności od upodobań możesz przygotować je na miękko, sadzone lub po benedyktyńsku – będzie to ciekawym dodatkiem do tradycyjnych kanapek.
Wafle, maca a może bagietka?
Kto powiedział, że kanapki muszą być z chleba? Wypróbuj także inne rozwiązania. Wafle ryżowe prezentują się okazale na talerzu, maca jest cienka, lekka i chrupiąca, a puszysta bagietka doskonale smakuje z topionym masłem.
Piętrowe kanapki
Kanapki przekładane pieczywem ciekawie wyglądają, a także mają pewien istotny atut – nie musisz decydować się na jeden rodzaj nadzienia. To dobry sposób na komponowanie różnych smaków.
Na talerzach może się pojawić niemal wszystko, więc pozwól sobie na trochę kulinarnej fantazji. Pamiętaj tylko, że przekąski powinny być lekkie, w niewielkich porcjach i estetycznie przygotowane, tak by swoim wyglądem zachęcały do skosztowania. Życzymy smacznego Sylwestra!