Kakaowy tort z masą chałwową

 Kakaowy tort z masą chałwową
Dalszy ciąg przepysznych tortów. Tym razem moją propozycją będzie przepis na tort kakaowy z masą zrobioną z chałwy. Gwarantuję, że to połączenie smaków jest rewelacyjne!
Musimy przygotować dwa spody, a do przygotowania jednego potrzebujemy:
  • cztery jajka
  • pół szklanki cukru
  • trzy łyżki mąki pszennej
  • jedna łyżka mąki ziemniaczanej
  • dwie łyżki kakao
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Do wykonania masy chałwowej potrzebujemy:
  • 400 g masła
  • trzy jajka
  • trzy czwarte szklanki cukru
  • aromat migdałowy
  • trzy łyżki spirytusu
Do namoczenia spodów potrzebny nam będzie poncz, który zrobimy z użyciem dwóch woreczków herbaty i pięciu łyżek rumu.
Dodatkowo musimy jeszcze mieć dwa słoiki dżemu wiśniowego i coś do dekoracji, na przykład kolorowe cukierki.
Podobnie, jak w przypadku przygotowywania innego rodzaju tortów, zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Ubijamy białka na sztywną masę. Możemy dodać szczyptę soli, wtedy się lepiej ubiją. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Kolejny etap to wmieszanie ze sobą składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia i kakao. Łączymy składniki mokre z suchymi, mieszamy i pieczemy w tortownicy 25 min w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu studzimy.
Nasączamy spody ponczem z mocnej herbaty i rumu. Przygotowujemy masę. Ubijamy jajka z razem z cukrem. Masło ucieramy dodając utarte jajka z cukrem i pokruszoną chałwę, aromat migdałowy i spirytus.
Tworzenie całości. Jeden spód smarujemy dżemem, drugi biszkopt zarówno od dołu jak i góry smarujemy dżemem i wierzch wraz z bokami masą, która ma pokryć całość tak, aby nie było widać biszkoptu. Całość dekorujemy cukierkami i resztkami pokruszonego, kakaowego biszkoptu.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This