Dalszy ciąg przepysznych tortów. Tym razem moją propozycją będzie przepis na tort kakaowy z masą zrobioną z chałwy. Gwarantuję, że to połączenie smaków jest rewelacyjne!
Musimy przygotować dwa spody, a do przygotowania jednego potrzebujemy:
- cztery jajka
- pół szklanki cukru
- trzy łyżki mąki pszennej
- jedna łyżka mąki ziemniaczanej
- dwie łyżki kakao
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Do wykonania masy chałwowej potrzebujemy:
- 400 g masła
- trzy jajka
- trzy czwarte szklanki cukru
- aromat migdałowy
- trzy łyżki spirytusu
Do namoczenia spodów potrzebny nam będzie poncz, który zrobimy z użyciem dwóch woreczków herbaty i pięciu łyżek rumu.
Dodatkowo musimy jeszcze mieć dwa słoiki dżemu wiśniowego i coś do dekoracji, na przykład kolorowe cukierki.
Podobnie, jak w przypadku przygotowywania innego rodzaju tortów, zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Ubijamy białka na sztywną masę. Możemy dodać szczyptę soli, wtedy się lepiej ubiją. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Kolejny etap to wmieszanie ze sobą składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia i kakao. Łączymy składniki mokre z suchymi, mieszamy i pieczemy w tortownicy 25 min w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu studzimy.
Nasączamy spody ponczem z mocnej herbaty i rumu. Przygotowujemy masę. Ubijamy jajka z razem z cukrem. Masło ucieramy dodając utarte jajka z cukrem i pokruszoną chałwę, aromat migdałowy i spirytus.
Tworzenie całości. Jeden spód smarujemy dżemem, drugi biszkopt zarówno od dołu jak i góry smarujemy dżemem i wierzch wraz z bokami masą, która ma pokryć całość tak, aby nie było widać biszkoptu. Całość dekorujemy cukierkami i resztkami pokruszonego, kakaowego biszkoptu.