ciasteczka
Na deser

Ciasteczka owsiane z marchewką

Zdrowe ciasteczka owsiane, to świetna alternatywa dla słodyczy. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki na około 20 sztuk

200g marchewki

200g płatków owsianych błyskawicznych(wybierając opcję bezglutenową powinniśmy użyć płatków owsianych bezglutenowych)

200 gram mąki (można wybrać zwykłą, bezglutenową lub pełnoziarnistą)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki mielonego cynamonu

6 łyżeczek oleju kokosowego lub masła

2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii

2 jajka

200 ml miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie

Wymieszać w misce płatki owsiane błyskawiczne, przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cynamon. Można także zanim użyjemy ich do wymieszania z mąką, proszkiem i cynamonem podsmażyć je na patelni – będą wtedy bardziej chrupiące i zarumienią się na piękny złoty kolor.

Do drugiej miski wbijamy dwa jajka, dodajemy roztopiony i ostudzony olej kokosowy lub masło, wanilię oraz miód lub syrop klonowy. Całość musimy dokładnie wymieszać. Kiedy już to zrobimy dodajemy suche składniki, które przygotowaliśmy wcześniej. Mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.

Marchewkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do ciasta. Trzeba pamiętać o tym, aby dobrze wymieszać ciasto.

Przygotowujemy blaszkę  (najlepiej, aby miała większą powierzchnię, tak żeby zmieściło się więcej ciasteczek), wykładamy ją papierem do pieczenia.

Masę nabieramy łyżką i formujemy z niej dyski na blaszce, możemy formować też kuleczki, ale nie mogą być zbyt duże, najlepiej żeby ich wielkość była zbliżona do orzecha włoskiego. Kuleczki kładziemy na blaszce i lekko je rozpłaszczamy.

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 12 minut. W momencie kiedy ciasteczka lekko się zarumienią – będą gotowe.

Świeżo upieczone ciasteczka będą miękkie, dopiero po ostudzeniu będą twardnieć. Zanim będziemy je spożywać należy odczekać aż wystygną. Najlepiej odstawić je bok na co najmniej 15-20 min.

Zobacz też  Ciasto marchewkowe bez jajek – roślinny deser

Dodatkowe wskazówki

Jeśli chcesz nieco urozmaicić smak ciasteczek możesz dodać do nich np. żurawinę, orzechy ziemne, kawałki gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe lub orzechy nerkowca.

O autorzeKarolina Chara

Jako miłośniczka kuchni świata, na blogu podróżuję kulinarnie przez różne kraje, dzieląc się przepisami i historiami o kulturze jedzenia. Specjalizuję się w daniach kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej, które uwielbiam dostosowywać do domowych warunków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *