Makrela z porami

A teraz coś dla miłośników ryb – proste i efektowne danie.

Czego potrzebujemy:

  • 1 świeża makrela
  • 8 porów (mini)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki bulionu
  • 1 cytryna
  • marynata do ryby (rozmaryn, szalotka, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy)
  • sos (rzeżucha, jogurt/śmietana)

 

Sposób przygotowania:


Etap 1

Doprawiamy makrelę solą i pieprzem, polewamy oliwą zmieszaną z pokrojoną szalotką i rozmarynem. Marynujemy przez 20 minut. Zawijamy pory w szynkę. Wlewamy bulion do naczynia żaroodpornego, dodajemy masło, układamy pory i przykrywamy folią. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C.

 

Etap 2

Do środka makreli wkładamy cebulę i rozmaryn z marynaty. Smażymy na patelni (po 4 minuty na stronę). Następnie układamy rybę obok porów i zapiekamy razem przez 10 minut (bez folii). Podajemy na talerzu razem z jogurtem i rzeżuchą oraz kawałkami cytryny.

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This