A teraz coś dla miłośników ryb – proste i efektowne danie.
Czego potrzebujemy:
- 1 świeża makrela
- 8 porów (mini)
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki bulionu
- 1 cytryna
- marynata do ryby (rozmaryn, szalotka, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy)
- sos (rzeżucha, jogurt/śmietana)
Sposób przygotowania:
Etap 1
Doprawiamy makrelę solą i pieprzem, polewamy oliwą zmieszaną z pokrojoną szalotką i rozmarynem. Marynujemy przez 20 minut. Zawijamy pory w szynkę. Wlewamy bulion do naczynia żaroodpornego, dodajemy masło, układamy pory i przykrywamy folią. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C.
Etap 2
Do środka makreli wkładamy cebulę i rozmaryn z marynaty. Smażymy na patelni (po 4 minuty na stronę). Następnie układamy rybę obok porów i zapiekamy razem przez 10 minut (bez folii). Podajemy na talerzu razem z jogurtem i rzeżuchą oraz kawałkami cytryny.