Szybki obiad z niczego, czyli ziemniaczki z czosnkiem

Podczas studiów stan mojego konta z każdym dniem niebezpiecznie się kurczył, a brzuch błagał o pomstę do nieba. Trzeba sobie jednak jakoś radzić, a organizm nie żywi się, niestety, nauką. Wtedy oto znajoma podała mi pieczone ziemniaki z czosnkiem, które podbiły moje zatwardziałe serce.

Sposób wykonania

Nie ma tutaj nawet za bardzo czego wypunktowywać, ale zróbmy to, by udowodnić sobie poziom taniości tego dania:

  • ziemniaki
  • masło (najdroższy element, dobrej jakości kosztuje AŻ 4 złote)
  • czosnek
  • przyprawy

Tak! To wszystko, czego nam trzeba. Haczyk tkwi jedynie w konieczności zakupu naczynia żaroodpornego. W większości domów jednak gdzieś tam się kryje po szafkach – sprawdźcie koniecznie!

Ziemniaki obieramy, a jeżeli są młode, to lepiej nawet ich nie obierać. Skórka ziemniaczana z piekarnika to jedna z najcudowniejszych niezdrowych rzeczy na świecie. Dokładne umycie ziemniaka zatem zdecydowanie wystarczy. Każdego ziemniaczka należy przekroić na pół, a później po wypukłej stronie powycinać małe, podłużne otwory. Tak przygotowane kartofelki kładziemy w rządkach w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni rozpuszczamy masło, dużo masła. Może to być nawet 3/4 kostki, zależy, jak bardzo tłusto ktoś je. Zakładając, że ktoś je ziemniaki z czosnkiem na obiad… Używamy po prostu 3/4 kostki masła. Sypiemy tam dużo soli, pieprzu, innych przypraw wedle uznania (lubię bazylię i ostrą paprykę) i wyciskamy czosnek. Ja używam około 3-4 ząbków, ale to też kwestia dowolna.

Bierzemy łyżkę stołową i przy jej pomocy polewamy ziemniaki obficie masełkiem. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego na 200°C na około 1,5 h (długo, ale warto).

Dodatki

Wiem, wiem. Nie krzyczcie. Ziemniaki z czosnkiem to oczywiście dodatek do obiadu. Ale tekst ten powstaje przy założeniu, że ktoś nie ma pieniędzy. Także musi wymyślić jakiś dodatek do ziemniaków z czosnkiem. Cały szkopuł tkwi w tym, że każdy może okazać się droższy niż samo główne danie! Najlepszym rozwiązaniem jest sałata z pomidorem, albo jeszcze lepiej – pomidor z mozzarellą. Gwarantuję, że tak przygotowane danie będzie wyglądało przepięknie.

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This