Składniki potrzebne do przygotowania orzechowej pieczeni to:
- trzy cebule
- łyżka oleju sojowego
- 675 g mieszanki orzechów (z pistacji, migdałów, orzechów włoskich i pekan)
- 350 g bułki tartej
- trzy łyżki tahini (jest to pasta powstała na bazie sezamu)
- trzy łyżki razowej mąki
- 55 g żurawiny
- 75 g świeżego szpinaku
- łyżka czerwonego wina
- 225 g niesłodzonego purée z kasztanów
- pół łyżeczki goździków
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 180 mililitrów napoju sojowego
- pieprz i sól
Jak widzicie, nie ma tu mowy o mięsie, a kompozycja składników już świadczy o tym, jak niezwykle aromatyczne będzie to danie.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. teraz potrzebna będzie nam duża misa, do której wsypujemy kolejno orzechy, bułkę tartą i cebulę. Następnie w drugiej, mniejszej misce mieszamy mąkę, tahiti, napój sojowy, gałkę muszkatołową, goździki i przyprawy. Składniki z obydwu mis mieszamy ze sobą, uzyskując sztywną masę.
Czas na szpinak. Należy go podgotować, podlewając wodą, aby nie przypalić. Wystarczy pięć minut. następnie blanszujemy i osuszamy liście.
Kasztanowe purée mieszamy z czerwonym winem. Składniki gotowe.
Teraz należy wyłożyć formę papierem do pieczenia i wyłożyć na nią jedną trzecią orzechowej masy, następnie warstwę szpinaku, znów orzechów, purée z kasztanów, żurawiny. Ostatnia warstwa powinna być warstwą orzechowej masy.
Tak przygotowane danie zapiekamy przez czterdzieści pięć minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu pięćdziesięciu stopni.
Gotową pieczeń podajemy z gotowanymi warzywami i żurawinowym sosem.