Orzechowa pieczeń

Pieczeń orzechowa

Składniki potrzebne do przygotowania orzechowej pieczeni to:

  1. trzy cebule
  2. łyżka oleju sojowego
  3. 675 g mieszanki orzechów (z pistacji, migdałów, orzechów włoskich i pekan)
  4. 350 g bułki tartej
  5. trzy łyżki tahini (jest to pasta powstała na bazie sezamu)
  6. trzy łyżki razowej mąki
  7. 55 g żurawiny
  8. 75 g świeżego szpinaku
  9. łyżka czerwonego wina
  10. 225 g niesłodzonego purée z kasztanów
  11. pół łyżeczki goździków
  12. łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  13. 180 mililitrów napoju sojowego
  14. pieprz i sól

Jak widzicie, nie ma tu mowy o mięsie, a kompozycja składników już świadczy o tym, jak niezwykle aromatyczne będzie to danie.

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. teraz potrzebna będzie nam duża misa, do której wsypujemy kolejno orzechy, bułkę tartą i cebulę. Następnie w drugiej, mniejszej misce mieszamy mąkę, tahiti, napój sojowy, gałkę muszkatołową, goździki i przyprawy. Składniki z obydwu mis mieszamy ze sobą, uzyskując sztywną masę.

Czas na szpinak. Należy go podgotować, podlewając wodą, aby nie przypalić. Wystarczy pięć minut. następnie blanszujemy i osuszamy liście.

Kasztanowe purée mieszamy z czerwonym winem. Składniki gotowe.

Teraz należy wyłożyć formę papierem do pieczenia i wyłożyć na nią jedną trzecią orzechowej masy, następnie warstwę szpinaku, znów orzechów, purée z kasztanów, żurawiny. Ostatnia warstwa powinna być warstwą orzechowej masy.

Tak przygotowane danie zapiekamy przez czterdzieści pięć minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu pięćdziesięciu stopni.

Gotową pieczeń podajemy z gotowanymi warzywami i żurawinowym sosem.

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This