Tort cappuccino składa się z kakaowego biszkoptu stanowiącego bazę tortu, oraz dwóch rodzajów masy.
Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:
- 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70-72% procent
- 175 g masła
- cztery jaja
- 125 g cukru
- jedno opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 125 ggram mąki pszennej
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g proszku instant-cappuccino
Aby przygotować masę I potrzebujemy 10 g proszku instant cappuccino, 150 ml gorącej wody, 200 g gorzkiej czekolady, takiej jak do biszkoptu.
Składniki masy II to: 500 g mascarpone, 70 g cukru, dwieście 50 g chudego twarogu.
Polewa: 200 g słodkiej śmietanki, trzydziestki i 200 ggorzkiej kuwertury.
Przygotowanie: zaczynając od przygotowania ciasta łamiemy czekoladę w drobne cząstki i roztapiamy w garnku razem z masłem ciągle mieszając. Studzimy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury stu osiemdziesięciu stopni.
Ubijamy jajka mikserem przez minutę na wysokich obrotach. Ubijamy nadal dodając kolejno cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
Mąkę mieszamy z proszkiem cappuccino i połowę dodajemy do ubitych jajek – miksujemy na najniższych obrotach. Z drugą połową robimy to samo. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około pół godziny.
Masa I – proszek cappuccino rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy roztopioną czekoladę.
Masa II – cukier i mascarpone łączymy w gładką masę, następnie dodajemy twaróg i mieszamy.
Na ostudzone ciasto wykładamy kolejno masę pierwszą i drugą, całość zalewamy polewą.