Klasyczny omlet na ostro

omlet
Zostajemy przy temacie dań prostych, ale sycących. Pisałam już o tostach francuskich na śniadanie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na przepyszny domowy omlet z czym tylko chcemy.
Jest on miłym urozmaiceniem codziennego jadłospisu i polecam go szczególnie zimą, kiedy potrzebujemy bardziej treściwego jedzenia, szczególnie, kiedy za moment musimy wyjść na kilkunastostopniowy mróz. W Internecie znalazłam kilkanaście przepisów na omlety, przetestowałam kilka, dorzuciłam swoje trzy grosze i już wiem jak zrobić, żeby było dobrze.
Czego będziemy potrzebowali?
  • 4 jajek
  • 4 łyżek mleka
  • 1 łyżki mąki
  • masła
  • soli i pieprzu
Do dzieła!
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy trochę mleka i mąki. Tak przygotowaną masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie przekładamy i smażymy jeszcze przez chwilę, aż omlet się zetnie i gotowe. Teraz wystarczy odrobina inwencji, w zależności od tego, czy chcemy go zjeść na słodko, czy na ostro. Jeśli na słodko, wystarczy go posmarować dżemem, czy konfiturą, natomiast w przypadku omletu na ostro (i taki najbardziej lubię) możemy wykazać się większą kreatywnością. Ja szczególnie polecam omlet z kindziakiem, czyli podsuszaną kiełbasą podobną trochę do salami, którego plasterki układam na omlecie jeszcze w momencie, kiedy znajduje się on na patelni. Dorzucam do tego jeszcze starty ser żółty i czekam aż się rozpuści, czasem, jeśli tylko mam ochotę dodaję jeszcze ogórka konserwowego lub paprykę. Pycha!
Smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This