Klasyczny omlet na ostro

omlet
Zostajemy przy temacie dań prostych, ale sycących. Pisałam już o tostach francuskich na śniadanie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na przepyszny domowy omlet z czym tylko chcemy.
Jest on miłym urozmaiceniem codziennego jadłospisu i polecam go szczególnie zimą, kiedy potrzebujemy bardziej treściwego jedzenia, szczególnie, kiedy za moment musimy wyjść na kilkunastostopniowy mróz. W Internecie znalazłam kilkanaście przepisów na omlety, przetestowałam kilka, dorzuciłam swoje trzy grosze i już wiem jak zrobić, żeby było dobrze.
Czego będziemy potrzebowali?
  • 4 jajek
  • 4 łyżek mleka
  • 1 łyżki mąki
  • masła
  • soli i pieprzu
Do dzieła!
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy trochę mleka i mąki. Tak przygotowaną masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie przekładamy i smażymy jeszcze przez chwilę, aż omlet się zetnie i gotowe. Teraz wystarczy odrobina inwencji, w zależności od tego, czy chcemy go zjeść na słodko, czy na ostro. Jeśli na słodko, wystarczy go posmarować dżemem, czy konfiturą, natomiast w przypadku omletu na ostro (i taki najbardziej lubię) możemy wykazać się większą kreatywnością. Ja szczególnie polecam omlet z kindziakiem, czyli podsuszaną kiełbasą podobną trochę do salami, którego plasterki układam na omlecie jeszcze w momencie, kiedy znajduje się on na patelni. Dorzucam do tego jeszcze starty ser żółty i czekam aż się rozpuści, czasem, jeśli tylko mam ochotę dodaję jeszcze ogórka konserwowego lub paprykę. Pycha!
Smacznego!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This