Petit déjeuner – croissant

croissant

Nie ma to jak śniadanie we francuskiej kawiarence! Jako, że niestety nie stać mnie żeby codziennie latać do Francji w tym celu, nauczyłam się wyrabiać ciasto francuskie i wypiekać z niego smakołyki. Z chęcią podzielę się tą cenną wiedzą – na pierwszy ogień niech pójdą croissanty!

 

Croissanty dla 6 osób

Czego potrzebujemy:

 

  • 250 g masła
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

 

Etap 1

Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę, cukier puder i sól wysypujemy na stolnicę. W środku kopczyka z mąki robimy wgłębienie, do którego wlewamy mleko. Wyrabiamy koniuszkami palców, a gdy mleko się wchłonie, przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie zagniatamy kilka razy (aż ujdą pęcherzyki gazu) i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

 

Etap 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek. Na jego środku układamy masło, a brzegi składamy do wewnątrz (jak kopertę). Rozwałkowujemy. Składamy placek na troje. Rozwałkowujemy trzykrotnie i na kwadrans odstawiamy ciasto.

 

Etap 3

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy zeń trójkąty o boku 10 cm i zwijamy je od podstawy ku wierzchołkowi. Uformowane rogaliki układamy na solnicy posypanej mąką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je rozmąconym żółtkiem. Pieczemy kwadrans w 220°C.

 

Trochę czasochłonne, ale bardzo proste! Na początku miałam problem z uformowaniem rogalików, które przypominały nieforemne pierogi, jednak to tylko kwestia wprawy. Francuzi jedzą croissanty z masłem lub dżemem, często też maczają je w kawie czy czekoladzie podawanych w specjalnych, małych miseczkach.

 

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This