Zrzut ekranu 2014 08 21 o 11.31.31
Na obiad

Pstrąg po polsku

Pstrąg po polsku
Pstrąg po polsku

O tym, że ryba jest prawdziwą bombą wartości odżywczych dobra gospodyni doskonale wie. Ich skład chemiczny jest podobny do tego u zwierząt rzeźnych. Ich tłuszcz składa się głównie z kwasów nienasyconych i jest bogaty w witaminy A i D. Poza tym zawierają one bogatą ilość składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód potas, a w ryby morskie także fluor i jod. Spożywanie ryby jest nie tylko zdrowe dla naszego organizmu, ale także bardzo przyjemne dla podniebienia.

Cenioną rybą konsumpcyjną jest pstrąg,  który jest rybą słodkowodną. Hoduje się go w gospodarstwach rybackich i wprowadza do jezior i rzek. Jest tak bardzo popularny, że na jego cześć została nazwana jedna z krain rybnych rzek, a mianowicie kraina pstrąga.

Przygotowanie tej pysznej rybki nie powinno przysporzyć wielu problemów.

By móc przyrządzić posiłek potrzebujemy:

 

  • 4 pstrągów
  • 10dag wiśni z konfitur
  • Po 50 ml wódki, wermutu i wiśniówki
  • Sok i skórkę z cytryny
  • Ok. 2-3 łyżek masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz kajeński, cukier

 

By przystąpić do przygotowań najpierw należy rybę sprawić, a więc usunąć oczy i skrzela, a następnie umyć ją i osuszyć. Następnie pstrąga nacieramy solą, pieprzem i skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Tak przyrządzona rybę odstawiamy na ok. 2-3 godziny, by po tym czasie usmażyć ją na stopionym maśle. Pozostałe składniki: wódkę, wermuta, wiśniówkę mieszamy z cukrem, dwoma rodzajami pieprzu sokiem z cytryny i wiśniami z konfitury.  Powstałym w ten sposób sosem zalejemy rybę, którą wcześniej układamy na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną potrawę wrzucamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

 

Życzymy smacznego!

Zobacz też  Kuchnia świata - dania indyjskie

O autorzeKamila Lewandowska

Pieczenie to moja największa pasja. Na blogu publikuję przepisy na domowe wypieki, od tradycyjnych ciast po nowoczesne torty i ciasteczka. Uwielbiam eksperymentować z dekoracjami i dzielić się pomysłami na kreatywne desery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *