Pstrąg po polsku

Pstrąg po polsku

Pstrąg po polsku

O tym, że ryba jest prawdziwą bombą wartości odżywczych dobra gospodyni doskonale wie. Ich skład chemiczny jest podobny do tego u zwierząt rzeźnych. Ich tłuszcz składa się głównie z kwasów nienasyconych i jest bogaty w witaminy A i D. Poza tym zawierają one bogatą ilość składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód potas, a w ryby morskie także fluor i jod. Spożywanie ryby jest nie tylko zdrowe dla naszego organizmu, ale także bardzo przyjemne dla podniebienia.

Cenioną rybą konsumpcyjną jest pstrąg,  który jest rybą słodkowodną. Hoduje się go w gospodarstwach rybackich i wprowadza do jezior i rzek. Jest tak bardzo popularny, że na jego cześć została nazwana jedna z krain rybnych rzek, a mianowicie kraina pstrąga.

Przygotowanie tej pysznej rybki nie powinno przysporzyć wielu problemów.

By móc przyrządzić posiłek potrzebujemy:

 

  • 4 pstrągów
  • 10dag wiśni z konfitur
  • Po 50 ml wódki, wermutu i wiśniówki
  • Sok i skórkę z cytryny
  • Ok. 2-3 łyżek masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz kajeński, cukier

 

By przystąpić do przygotowań najpierw należy rybę sprawić, a więc usunąć oczy i skrzela, a następnie umyć ją i osuszyć. Następnie pstrąga nacieramy solą, pieprzem i skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Tak przyrządzona rybę odstawiamy na ok. 2-3 godziny, by po tym czasie usmażyć ją na stopionym maśle. Pozostałe składniki: wódkę, wermuta, wiśniówkę mieszamy z cukrem, dwoma rodzajami pieprzu sokiem z cytryny i wiśniami z konfitury.  Powstałym w ten sposób sosem zalejemy rybę, którą wcześniej układamy na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną potrawę wrzucamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

 

Życzymy smacznego!

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This