O tym, że ryba jest prawdziwą bombą wartości odżywczych dobra gospodyni doskonale wie. Ich skład chemiczny jest podobny do tego u zwierząt rzeźnych. Ich tłuszcz składa się głównie z kwasów nienasyconych i jest bogaty w witaminy A i D. Poza tym zawierają one bogatą ilość składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód potas, a w ryby morskie także fluor i jod. Spożywanie ryby jest nie tylko zdrowe dla naszego organizmu, ale także bardzo przyjemne dla podniebienia.
Cenioną rybą konsumpcyjną jest pstrąg, który jest rybą słodkowodną. Hoduje się go w gospodarstwach rybackich i wprowadza do jezior i rzek. Jest tak bardzo popularny, że na jego cześć została nazwana jedna z krain rybnych rzek, a mianowicie kraina pstrąga.
Przygotowanie tej pysznej rybki nie powinno przysporzyć wielu problemów.
By móc przyrządzić posiłek potrzebujemy:
- 4 pstrągów
- 10dag wiśni z konfitur
- Po 50 ml wódki, wermutu i wiśniówki
- Sok i skórkę z cytryny
- Ok. 2-3 łyżek masła
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz kajeński, cukier
By przystąpić do przygotowań najpierw należy rybę sprawić, a więc usunąć oczy i skrzela, a następnie umyć ją i osuszyć. Następnie pstrąga nacieramy solą, pieprzem i skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Tak przyrządzona rybę odstawiamy na ok. 2-3 godziny, by po tym czasie usmażyć ją na stopionym maśle. Pozostałe składniki: wódkę, wermuta, wiśniówkę mieszamy z cukrem, dwoma rodzajami pieprzu sokiem z cytryny i wiśniami z konfitury. Powstałym w ten sposób sosem zalejemy rybę, którą wcześniej układamy na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną potrawę wrzucamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Życzymy smacznego!