Proste curry
Składniki:
– puszka ciecierzycy lub 1½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
– puszka mleczka kokosowego lub 1½ szklanki słodkiej śmietany 30%
– duża cukinia
– dwie cebule
– dwa ząbki czosnku
– dwa plasterki posiekanego imbiru, bez skóry – około łyżeczka
– łyżka sosu sojowego
– pół łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
– łyżeczka przyprawy garam masala (jeśli nie masz: liść laurowy, kilka ziarenek kolendry, dwa goździki pół łyżeczki: pieprzu, kminu rzymskiego i cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej – zmiel w młynku, z tych proporcji wyjdzie ci więcej niż łyżka, możesz przechowywać w suchym słoiczku i używać dowolnie, nawet do herbaty i kawy)
– łyżeczka kurkumy
– łyżka pasty curry lub przyprawy (najlepiej żółtej)
– olej do smażenia
Do posypania: łyżka siekanych orzeszków pinii lub arachidowych
Opcjonalnie: pół papryki
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i wrzucić na patelnię z łyżką oleju. Następnie dodać tam wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. W miarę potrzeby dolać oleju, ponieważ przyprawy nie mogą się spalić. Gdy cebulka będzie szklista, przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. Na patelnię wlej łyżkę oleju i wrzuć pokrojoną w ćwiartki lub półksiężyce cukinię. Gdy cukinia się zarumieni, dodaj ciecierzycę (wcześniej dokładnie ją opłukać zimną wodą – aż przestanie się pienić). Jeśli dodajesz paprykę, pokrój ją w kostkę i dodaj do ciecierzycy. Następnie dodaj zmiksowane przyprawy, sos sojowy oraz mleczko kokosowe lub śmietanę (powoli tak, aby się nie zwarzyła). Gdy wszystko zacznie się gotować, spróbuj sosu i zobacz, czy smak ci odpowiada. Możliwe, że trzeba będzie lekko dosolić. Jeśli będzie za ostre, możesz dodać wody bądź dowolnego mleka. Sos powinien być jednak gęsty.
Podawaj z ryżem, kaszą jaglaną lub pitą.
Dal z soczewicy w wersji fusion
Składniki:
– szklanka soczewicy czerwonej
– dwie garści szpinaku
– pół szklanki groszku zielonego
– passata pomidorowa lub dwie puszki pomidorów krojonych
– batat średniej wielkości lub szklanka dyni pokrojonej w kostki lub dwa ziemniaki + pół łyżeczki brązowego cukru (można zamienić na podobną ilość innego słodzidła, ale najlepsze będzie właśnie z brązowym cukrem)
– jedna cebula
– dwa ząbki czosnku
– dwa plasterki posiekanego imbiru, bez skóry – około łyżeczka
– łyżka sosu sojowego
– duża łyżeczka kurkumy
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– gwiazdka anyżu
– olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Soczewce możesz namoczyć przez kilka godzin lub noc. Jednak większość czerwonych ziarenek nie musi przejść tego etapu. Suchą soczewicę gotuj 30-40 minut w lekko osolonej wodzie, w proporcji na jedną szklankę soczewicy – cztery szklanki wody. Po ugotowaniu warto przepłukać kilkukrotnie soczewicę w zimnej wodzie, dzięki temu będzie lepiej się trawić. Na łyżce oleju podsmaż cebulę i czosnek. Gdy będą szkliste, dodaj imbiru oraz pozostałe przyprawy. Gdy poczujesz mocną woń przypraw, dodaj pokrojonego batata/dynię/ziemniaki. Podsmażaj wszystko przez kilka minut, możesz podlać wodą, aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dodaj soczewicę oraz passatę/pomidory. Gotuj kilka-kilkanaście minut, aby warzywa się ugotowały i odparował nadmiar wody. Pod sam koniec dodaj zielone warzywa, jeśli dodajesz mrożone, musisz podgotować jeszcze kilka minut.
Podawaj z ryżem, kaszą lub pitą. Jednak doskonale smakuje samodzielnie.