Studenci podczas sesji mają do opanowania ogromne partie materiałów. Zaliczenia ćwiczeń, ostatnie kolokwia i egzaminy mogą naprawdę przerażać ogromem nauki. Pomocna może okazać się… odpowiednia dieta. Niektóre składniki poprawiają bowiem koncentrację i wspomagają pracę mózgu, inne wręcz odwrotnie – powodują rozkojarzenie lub senność.
Oto sprawdzone przepisy na dania, które poprawią możliwości zapamiętywania:
Dieta dla mózgu – kilka praktycznych wskazówek
Mózg do prawidłowej pracy potrzebuje witamin. Chodzi tutaj przede wszystkim o witaminę B6, B12, ale także witaminę C. Na poprawę pamięci znakomicie wpływają również produkty, które są bogate w antyoksydanty. Do menu warto włączyć banany, jabłka, jagody, jajka oraz dorsza i łososia. Mózg potrzebuje również odpowiedniej dawki tłuszczów nienasyconych, które przyspieszą przewodzenie impulsów. Najcenniejsze są kwasy Omega-3 i Omega-6, które można znaleźć we włoskich orzechach, pestkach dyni i słonecznika.
Przed samym egzaminem warto zaś sięgnąć po kostkę czekolady, która bardzo szybko podniesie poziom cukru we krwi, co dostarczy energii dla mózgu.
Przygotuj pożywne śniadanie
Kawa i pączek nie zapewnią dawki energii potrzebnej do intensywnej nauki. Na śniadanie możemy przygotować:
- Pożywną jajecznicę.
2-3 jajka wystarczy usmażyć na odrobinie masła. Gotową jajecznicę możemy posypać szczypiorkiem i podać z pełnoziarnistym pieczywem oraz pomidorem.
- Szybkie kanapki
2 kromki razowego pieczywa należy posmarować twarożkiem przygotowanym z sera białego i odrobiny naturalnego jogurtu. Na taką bazę znakomicie sprawdzi się niskosłodzony dżem lub świeże warzywa (pomidor, papryka, ogórek itp.).
Pomysł na smaczny obiad
Dużej dawki zdrowych tłuszczów dostarczy łosoś. Student nie ma zbyt wiele czasu, dlatego idealna będzie ryba pieczona z koperkiem (można go zastąpić innymi ulubionymi ziołami), którą można przyrządzić w około godzinę.
Na 3 porcje wystarczy przygotować:
- 0,5 kg łososia
- 2 łyżki oliwy
- 15 g posiekanego koperku
- łyżeczkę miodu
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- pieprz i sól
Do oliwy należy dodać miód, sok z cytryny, kolendrę, czosnek, koperek, sól i pieprz. Taką marynatą należy posmarować łososia, zawinąć go w folię i wstawić na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie trzeba zdjąć folię i piec rybę około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Łosoś znakomicie będzie smakował z surówką warzywną.