Masło orzechowe staje się coraz bardziej popularnym składnikiem spożywczym. Można jeść je samo oraz wykorzystywać do innych dań. Warto zapoznać się z kilkoma przepisami, które w smaczny sposób wykorzystują masło orzechowe.
Przepisy z wykorzystaniem masła orzechowego
Masło orzechowe (np. masło orzechowe z alezielonysklep.pl) można wykorzystywać niczym masło do smarowania pieczywa. Można też jednak wykorzystywać je w wypiekach. Warto, bo masło orzechowe zawiera wiele białka, błonnika, witamin oraz makro i mikroelementów. Oto kilka przepisów kulinarnych z wykorzystaniem masła orzechowego:
-
Ciasteczka z masłem orzechowym:
1.1. Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody
125g miękkiego masła/margaryny
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mleka
2 łyżki masła orzechowego
Nadzienie
3/4 szklanki cukru pudru
3- 4 łyżki masła orzechowego
1.2. Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, kakao i sodę w miseczce. Do miski włożyć masło/margarynę, cukier oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie zmiksować, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać jajko, mleko i ekstrakt, po czym ponownie ubić mikserem.
Dodać mieszaninę mąki i kakao oraz wymieszać do powstania jednolitego, błyszczącego ciasta. Na nadzienie natomiast należy wymieszać masło orzechowe z cukrem pudrem. Z ciasta formować około 30 kuleczek jednakowej wielkości.
Z masy należy uformować małe kulki w ilości zrobionych kulek z ciasta.
Kulkę-nadzienie układać na spłaszczonej kulce z ciasta i zawinąć ciasto wokół nadzienia. Powstałe, duże kulki, rozpłaszczyć i układać na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 minut.
-
Klejnoty księżniczki z masłem orzechowym:
2.1. Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki kremowego masła orzechowego
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu wanilinowego
1/4 łyżeczki soli
duży słoik dżemu truskawkowego
2.2 Przygotowanie:
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać masło orzechowe, a z czasem jajka, ekstrakt wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Odrywać małe porcje ciasta. Toczyć z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na papierze, każdą z kulek lekko spłaszczyć i zrobić głęboką dziurkę w środku każdej z nich. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 20 minut. Na jeszcze gorące ciasteczka, do każdego z zagłębień, nakładać czubatą łyżeczkę dżemu truskawkowego. Pod wpływem temperatury, dżem się lekko rozpuści, a po chwili zastygnie stygł z ciasteczkami.
-
Sernik z masłem orzechowym:
3.1. Składniki:
Ciasto spodnie
150 g solonych precelków
120 g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
Masa serowa
300 g sera kremowego
100 g masła orzechowego
1/4 szklanki cukru pudru
Bita śmietana
500 ml śmietanki 36%
150 g gorzkiej czekolady
Dekoracja
Wiórki czekoladowe
Precelki
3.2. Przygotowanie:
Bita śmietana
Przygotować garnek i miskę, tak aby móc ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Zagotować wodę w garnku. Śmietankę wlać do żaroodpornej miski. Czekoladę połamać na kawałki i dorzucić do śmietany. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż czekolada rozpuści się w śmietanie. Odstawić miskę i lekko schłodzić. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Ciasto spodnie
Rozpuścić masło. Precelki rozdrobnić w malakserze lub rozbić je wałkiem do ciasta. Do pokruszonych precelków dosypać cukru. Wlać rozpuszczone masło. Wymieszać wszystko razem. Masą wylepić dno. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Masa serowa
Do miseczki włożyć ser kremowy. Dodać do niej masło orzechowe i cukier puder. Zmiksować, aż składniki połączą się, a potem wyłożyć na schłodzony spód i rozsmaruj równomiernie. Przykryć folią spożywczą i włóż do lodówki.
Bita śmietana
Śmietanę wyjąć z lodówki i ubić. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę serową. Ozdobić wiórkami czekolady i precelkami. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.