3 smaczne przepisy z masłem orzechowym

Masło orzechowe staje się coraz bardziej popularnym składnikiem spożywczym. Można jeść je samo oraz wykorzystywać do innych dań. Warto zapoznać się z kilkoma przepisami, które w smaczny sposób wykorzystują masło orzechowe.

Przepisy z wykorzystaniem masła orzechowego

Masło orzechowe (np. masło orzechowe z alezielonysklep.pl)  można wykorzystywać niczym masło do smarowania pieczywa. Można też jednak wykorzystywać je w wypiekach. Warto, bo masło orzechowe zawiera wiele białka, błonnika, witamin oraz makro i mikroelementów. Oto kilka przepisów kulinarnych z wykorzystaniem masła orzechowego:

  1. Ciasteczka z masłem orzechowym:

1.1. Składniki:

Ciasto
1,5 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki kakao

1/2 łyżeczki sody

125g miękkiego masła/margaryny

1/4 szklanki cukru

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka mleka

2 łyżki masła orzechowego

Nadzienie
3/4 szklanki cukru pudru

3- 4 łyżki masła orzechowego

1.2. Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę, kakao i sodę w miseczce. Do miski włożyć masło/margarynę, cukier oraz masło orzechowe. Wszystko dokładnie zmiksować, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać jajko, mleko i ekstrakt, po czym ponownie ubić mikserem.
Dodać mieszaninę mąki i kakao oraz wymieszać do powstania jednolitego, błyszczącego ciasta. Na nadzienie natomiast należy wymieszać masło orzechowe z cukrem pudrem. Z ciasta formować około 30 kuleczek jednakowej wielkości.
Z masy należy uformować małe kulki w ilości zrobionych kulek z ciasta.
Kulkę-nadzienie układać na spłaszczonej kulce z ciasta i zawinąć ciasto wokół nadzienia. Powstałe, duże kulki, rozpłaszczyć i układać na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 minut.

  1. Klejnoty księżniczki z masłem orzechowym:

2.1. Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 kostki miękkiego masła

3/4 szklanki kremowego masła orzechowego

1/2 szklanki białego cukru

1/2 szklanki brązowego cukru

2 jajka

1 łyżka ekstraktu wanilinowego

1/4 łyżeczki soli

duży słoik dżemu truskawkowego

2.2 Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać masło orzechowe, a z czasem jajka, ekstrakt wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Odrywać małe porcje ciasta. Toczyć z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na papierze, każdą z kulek lekko spłaszczyć i zrobić głęboką dziurkę w środku każdej z nich. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 20 minut. Na jeszcze gorące ciasteczka, do każdego z zagłębień, nakładać czubatą łyżeczkę dżemu truskawkowego. Pod wpływem temperatury, dżem się lekko rozpuści, a po chwili zastygnie stygł z ciasteczkami.

  1. Sernik z masłem orzechowym:

3.1. Składniki:

Ciasto spodnie

150 g solonych precelków

120 g masła

1/3 szklanki brązowego cukru
Masa serowa

300 g sera kremowego

100 g masła orzechowego

1/4 szklanki cukru pudru
Bita śmietana

500 ml śmietanki 36%

150 g gorzkiej czekolady

Dekoracja

Wiórki czekoladowe

Precelki

3.2. Przygotowanie:

Bita śmietana

Przygotować garnek i miskę, tak aby móc ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Zagotować wodę w garnku. Śmietankę wlać do żaroodpornej miski. Czekoladę połamać na kawałki i dorzucić do śmietany. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż czekolada rozpuści się w śmietanie. Odstawić miskę i lekko schłodzić. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Ciasto spodnie

Rozpuścić masło. Precelki rozdrobnić w malakserze lub rozbić je wałkiem do ciasta. Do pokruszonych precelków dosypać cukru. Wlać rozpuszczone masło. Wymieszać wszystko razem. Masą wylepić dno. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Masa serowa

Do miseczki włożyć ser kremowy. Dodać do niej masło orzechowe i cukier puder. Zmiksować, aż składniki połączą się, a potem wyłożyć na schłodzony spód i rozsmaruj równomiernie. Przykryć folią spożywczą i włóż do lodówki.

Bita śmietana

Śmietanę wyjąć z lodówki i ubić. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę serową. Ozdobić wiórkami czekolady i precelkami. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

 

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This