Polędwica wołowa z sosem balsamicznym z podpiekanymi ziemniaczkami z rozmarynem

Sama nazwa tego dania w języku włoskim brzmi smakowicie. Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, czyli Filetto do manzo all’aceto balsamico, do której dodatkiem będą ziemniaczki smażone z rozmarynem.

 poledwica wolowa

Składniki

  • cztery plastry polędwicy (dobrze żeby każdy z kawałków ważył około 200 g)
  • sześć łyżek niezastąpionej w kuchni włoskiej oliwy z oliwek
  • mąka, w której będziemy obtaczać mięso
  • 100 ml octu balsamicznego
  • tyle samo wołowego bulionu (może być z kostki)
  • dwie łyżki masła
  • rukola albo szpinak do dekoracji

 Sposób przygotowania

Całość przygotowywać będziemy w piekarniku, który uprzednio należy rozgrzać do temperatury stu osiemdziesięciu stopni. Mięso obtaczamy w mące i pieczemy na oliwie z każdej strony około trzech minut. Należy pamiętać o tym, aby podczas obracania wołowiny, nie nakłuwać jej widelcem! Po podpieczeniu układamy kawałki polędwicy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na około pięć minut. Następnie mięso wraca na patelnię. Dodajemy masło, ocet balsamiczny, bulion , doprawiamy solą do smaku i gotujemy na dużym ogniu, do momentu aż bulion i ocet nie odparują. Powstały sos musi być gęsty. Polędwica gotowa – czas na ziemniaczki.

 

Gotujemy kilogram obranych ziemniaków. Wyłączamy je jednak już w momencie kiedy woda zawrze. Wówczas przecedzamy je i osuszamy. W garnku roztapiamy masło i podpiekamy ziemniaczki. Dorzucamy rozmaryn. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem.

Danie podajemy dekorując rukolą.

 

Buon appetito!

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This