Sama nazwa tego dania w języku włoskim brzmi smakowicie. Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, czyli Filetto do manzo all’aceto balsamico, do której dodatkiem będą ziemniaczki smażone z rozmarynem.
Składniki
- cztery plastry polędwicy (dobrze żeby każdy z kawałków ważył około 200 g)
- sześć łyżek niezastąpionej w kuchni włoskiej oliwy z oliwek
- mąka, w której będziemy obtaczać mięso
- 100 ml octu balsamicznego
- tyle samo wołowego bulionu (może być z kostki)
- dwie łyżki masła
- rukola albo szpinak do dekoracji
Sposób przygotowania
Całość przygotowywać będziemy w piekarniku, który uprzednio należy rozgrzać do temperatury stu osiemdziesięciu stopni. Mięso obtaczamy w mące i pieczemy na oliwie z każdej strony około trzech minut. Należy pamiętać o tym, aby podczas obracania wołowiny, nie nakłuwać jej widelcem! Po podpieczeniu układamy kawałki polędwicy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na około pięć minut. Następnie mięso wraca na patelnię. Dodajemy masło, ocet balsamiczny, bulion , doprawiamy solą do smaku i gotujemy na dużym ogniu, do momentu aż bulion i ocet nie odparują. Powstały sos musi być gęsty. Polędwica gotowa – czas na ziemniaczki.
Gotujemy kilogram obranych ziemniaków. Wyłączamy je jednak już w momencie kiedy woda zawrze. Wówczas przecedzamy je i osuszamy. W garnku roztapiamy masło i podpiekamy ziemniaczki. Dorzucamy rozmaryn. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem.
Danie podajemy dekorując rukolą.
Buon appetito!