Składniki potrzebne do przygotowania pulpetów rybnych po żydowsku:
- 50 dag filet rybnych najlepiej z dorsza lub karmazyna
- jedno jajko
- dwie łyżki tartej bułki
- dwie cebule
- dwa pęczki włoszczyzny
- dwa ziarenka ziela angielskiego
- dwa ziarenka pieprzu
- dwie łyżeczki żelatyny w proszku
- sól
- cukier
- klika rodzynek
Filety należy namoczyć w zimnej wodzie z octem na około pięć minut. Po tym czasie wyjąć i odsączyć, lekko posolić i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy rybnej wbić jajko, dodać tartą bułkę, sól i jedną łyżeczkę cukru oraz trochę pieprzu. Masę dokładnie wyrabiamy i maczając ręce w zimnej wodzie formujemy z niej okrągłe kuleczki.
Warzywa myjemy, oczyszczamy i jeszcze opłukujemy. Następnie kroimy w kawałki. Wkładamy do rondla i gotujemy w litrze osolonej wody. Gdy już zmiękną dodajemy pół łyżeczki cukru i rodzynki oraz przygotowane wcześniej rybne kuleczki. Zmniejszamy gaz do jak najmniejszego i gotujemy powoli przez czterdzieści minut.
Żelatynę zalać w kubeczku czterema łyżeczkami zimnej wody i postawić na parze. Gdy zmięknie, dodać trochę wrzątku, wymieszać i powoli wlewać do gotującej się potrawy. Chwilę jeszcze pogotować i odstawić z ognia. Wyłożyć ostrożnie pulpety do salaterki, a ugotowane warzywa pokroić w plasterki i ułożyć na pulpetach. Wywar przecedzić przez gęste sito i gazę. Ostudzić, a gdy zacznie gęstnieć, wylać na pulpety. Odstawić do zastygnięcia. Podawać z dodatkiem ostrych sosów, sałatek z warzyw i pieczywa. Pulpety można podać na gorąco (bez dodatku żelatyny) z dodatkiem ryżu lub ziemniaków z wody.