Mało kto docenia dzisiaj babcine słoiki, tymczasem okazuje się, że kiszonki to prawdziwy dietetyczny hit. Są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze. Dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy oraz świetnie smakują z prawie każdym daniem. Nie ma więc na co czekać – sięgaj po słoiki. Gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na jednym!
Właściwości zdrowotne kiszonek
Kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem, co oznacza, że dostarczają organizmowi pożytecznych bakterii – powstają one w wyniku procesu fermentacji. Jest to tym bardziej istotne, że na co dzień w naszej diecie brakuje probiotyków. Dodatkowo kiszonki mają mnóstwo witamin (C, A, E, K i z grupy B) oraz niezbędnych mikroelementów (wapń, potas, fosfor, magnez). Sfermentowane warzywa są także bogate w błonnik, który warto włączać do każdego posiłku.
Jeżeli chcesz skorzystać z właściwości zdrowotnych kiszonek, ale jeszcze nie wiesz, jak się do tego zabrać, proponujemy dwa ciekawe przepisy na początek.
Kiszone buraki
Możesz podawać je jako dodatek do obiadu, zrobić z nich barszcz lub bardzo zdrowy sok.
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka soli
Buraki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki i umieścić w słoikach z listkiem laurowym, czosnkiem i pieprzem. Zalać całość wodą wymieszaną z solą, zamknąć słoik i potrząsnąć nim lekko. Zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż na wierzchu zgromadzi się piana – oznaka rozpoczęcia się fermentacji. Potem przestawić słoik w chłodne miejsce (do piwnicy lub lodówki). Po kilku dniach (do 2-3 tygodni) kiszonka jest gotowa.
W podobny sposób możesz też ukisić rzodkiewkę.
Dynia w maślance
Maślanka zamiast wody? Czemu nie! Tak ukiszona dynia zyskuje niepowtarzalny smak.
- 1 kg dyni
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu
- 1 gałązka świeżego koperku
- 3 szklanki maślanki
- 1 łyżka soli
Przygotowanie kiszonki w maślance nie różni się właściwie od zwykłego kiszenia. Możesz wypróbować także kefir i inne warzywa: ogórki, jarmuż, buraki, rzodkiewkę… Gotowe przetwory nadają się także jako baza na chłodnik.