Odkryłam niedawno podczas wizyty u znajomej, co to znaczy domowa pizza, która smakuje tak, jak we Włoszech. Żaden tam brak drożdży, żadne polskie mąki, żadne dodatki. Sekret tkwi we włoskiej mące. Włoska mąka typu 0 robi robotę – ciasto jest delikatne i elastyczne, a po upieczeniu chrupkie i odpowiednio wyrośnięte – tak, jak lubię, czyli cienkie.
Pizzę na tym cieście robiłam już 3 razy i za każdym razem wychodziła obłędna. Pamięć mnie czasem zawodzi, dlatego postanowiłam zostawić tutaj przepis na ciasto na pizzę z włoską mąką – mniam!
Ciasto na pizzę z włoską mąką – składniki:
– 100 gramów drożdży Babuni
– kilogram mąki włoskiej typu 0 (ja kupowałam swoją w Piotrze i Pawle, ale zamówię chyba od razu 5kg w którymś ze sklepów internetowych)
– odrobina oliwy, aby ciasto lepiej się wyrabiało
– 400-500 ml letniej wody
– odrobina cukru
Uwaga – z takich proporcji wychodzi 6-8 placków!
Ciasto na pizzę z włoską mąką – przygotowanie:
1. Najpierw rozkruszam drożdże w miseczce i dodaję odrobinę cukru oraz wodę (nie całą od razu) i rozpuszczam drożdże.
2. Dodaję mąkę i oliwę i zaczynam wyrabiać.
3. Wyrabiam, wyrabiam, wyrabiam, podsypując od czasu do czasu mąką, aby ciasto się nie kleiło.
4. Klei się niesamowicie, dlatego wyrabiam je jakieś 5-10 minut.
5. Formuję kulkę i odstawiać przykryte ściereczką na pół godziny do godziny, najlepiej w cieplejsze miejsce.
6. Ciasto wyrasta ogromne. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zacząć kręcić placki. Jeśli lubisz cienkie ciasto, to pamiętaj o tym, aby rozwałkować je na naprawdę, ale to naprawdę cienkie placki – w piekarniku drożdże zrobią robotę.
7. Dodaję ulubione składniki na pizzę (najczęściej sos pomidorowy, potem mozarella i dodatki – szynka parmeńska, kapary, oliwki i w zasadzie nic więcej nie trzeba).
8. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę przez 10-12 minut.