Aby nie tracić czasu, już teraz dodam pierwszą recepturę. Będzie to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych drinków, znajdujący się na karcie menu, każdej szanującej się restauracji. Sama też bardzo często sięgam po niego, kiedy jestem już po pracy.
MOJITO
W każdym barze spotykam się z innym smakiem tegoż drinku. Jednak z najlepszym spotkałam się stołując się w klimatycznej restauracji w moim rodzinnym mieście, dlatego postaram się odtworzyć właśnie ten przepis.
koszt przygotowania: średni
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- kilka listów mięty
- 1/2 limonki pokrojonej wzdłuż na ćwiartki
- 2 małe łyżeczki cukru trzcinowego
- 50 ml rumu białego (polecam rum Bacardi)
- lód kruszony (polecam kupić specjalne worki do sporządzenia takiego lodu)
- woda gazowana lub sprite dla dopełenienia drinka
Wszystkie składniki są dostępne w sieci sklepów Tesco, Alma lub Makro
Przygotowanie:
Najpierw podrzyj listki mięty aby puściły soki i ułóż je na dnie szklanki, następnie połóż na to części pokrojonej i umytej już limonki (zalecam nie obieranie limonki). Posyp całość dwoma łyżeczkami brązowego cukru trzcinowego. Pokryj obficie lodem kruszonym powstałą mieszaninę i zalej całość 50 ml białego rumu. Całość dopełnij wodą gazowaną lub spritem, w zależności od twojego gustu i ciesz się wyśmienitym smakiem własnoręcznie zrobionego drinku.
Przy wyborze naczynia do zrobienia mojito, nie sugeruj się zamieszczonym obrazkiem- osobiście polecam raczej troche niższe i szerokie szklanki.
Mojito w popkulturze:
– pewnie nie każdy z was wie, ale w filmie „Die Another Day” ( polski tytuł : „Śmierć nadzejdzie jutro” ) opisywanym drinkiem raczył się sam James Bond, odkładając na bok swoje ulubione martini.