Awokado na 3 sposoby

Awokado od pewnego czasu robi furorę w dietach nie tylko wegetariańskich. Nic dziwnego – ten sycący owoc wyróżnia się wyjątkowym smakiem i właściwościami prozdrowotnymi. Odpowiednio przyrządzone, bez wątpienia trafi w każdy gust. Proponujemy 3 różne przepisy z wykorzystaniem awokado – wypróbuj je wszystkie!

awokado z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem

Przekrój awokado na pół i ostrożnie wyciągnij pestkę. Jeśli zagłębienie okaże się za małe, możesz dodatkowo wydrążyć miąższ. Do środka każdej połówki wbij po jednym, niewielkim jajku. Posyp solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wstaw awokado na 13-15 minut. Białko jajka powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.

To danie świetnie smakuje zarówno na śniadanie, z chrupiącymi grzankami, jak i na obiad, podane z delikatną kaszą i warzywami.

 

Zupa krem z awokadozupa krem awokado

Przygotuj szklankę wywaru warzywnego lub rosołu i zagotuj w garnku z 1/2 l wody. Obierz 2 ziemniaki i cebulę, pokrój i gotuj w wywarze przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlej szklankę mleka i dodaj odrobinę startego sera gouda lub parmezanu. Kiedy ser się rozpuści, odstaw zupę do przestygnięcia i przypraw solą i pieprzem. Przekrój awokado, usuń pestkę. Wyciągnij łyżeczką miąższ i dodaj go do zupy. Następnie zmiksuj całość na gładki krem.

Zupę możesz podawać z pietruszką i kleksem śmietany albo posypaną posiekanymi migdałami. Jest aksamitna i rozgrzewająca, dlatego nada się idealnie na zimowe dni.

sałatka z awokado i boczkiemSałatka z awokado i boczkiem

Pokrój 250 g chudego boczku i podsmaż lekko na patelni z odrobiną tłuszczu. Wrzuć do miski rukolę lub mieszankę sałat z rukolą i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Wyciągnij z awokado miąższ, również pokrój na kostki i wymieszaj z sałatą. Dorzuć podsmażony boczek. Następnie przygotuj dressing: połącz w miseczce 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę musztardy francuskiej, 1 łyżkę octu balsamicznego i trochę soku pomarańczowego. Polej sałatkę dressingiem.

To pyszna i bardzo sycąca sałatka, którą możesz poczęstować swoich gości. Kolorowa i aromatyczna bardzo elegancko prezentuje się na talerzu.

Awokado jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczy nienasyconych, które odpowiadają za jego “maślaną” konsystencję. Dzięki temu awokado pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także sprzyja dbaniu o sylwetkę. Dodatkowo zawiera dużą ilość błonnika i witaminy z A, C, E. Warto włączyć ten owoc do swojej diety nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale również wyjątkowe walory smakowe.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This