Awokado od pewnego czasu robi furorę w dietach nie tylko wegetariańskich. Nic dziwnego – ten sycący owoc wyróżnia się wyjątkowym smakiem i właściwościami prozdrowotnymi. Odpowiednio przyrządzone, bez wątpienia trafi w każdy gust. Proponujemy 3 różne przepisy z wykorzystaniem awokado – wypróbuj je wszystkie!
Awokado zapiekane z jajkiem
Przekrój awokado na pół i ostrożnie wyciągnij pestkę. Jeśli zagłębienie okaże się za małe, możesz dodatkowo wydrążyć miąższ. Do środka każdej połówki wbij po jednym, niewielkim jajku. Posyp solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wstaw awokado na 13-15 minut. Białko jajka powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
To danie świetnie smakuje zarówno na śniadanie, z chrupiącymi grzankami, jak i na obiad, podane z delikatną kaszą i warzywami.
Zupa krem z awokado
Przygotuj szklankę wywaru warzywnego lub rosołu i zagotuj w garnku z 1/2 l wody. Obierz 2 ziemniaki i cebulę, pokrój i gotuj w wywarze przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlej szklankę mleka i dodaj odrobinę startego sera gouda lub parmezanu. Kiedy ser się rozpuści, odstaw zupę do przestygnięcia i przypraw solą i pieprzem. Przekrój awokado, usuń pestkę. Wyciągnij łyżeczką miąższ i dodaj go do zupy. Następnie zmiksuj całość na gładki krem.
Zupę możesz podawać z pietruszką i kleksem śmietany albo posypaną posiekanymi migdałami. Jest aksamitna i rozgrzewająca, dlatego nada się idealnie na zimowe dni.
Sałatka z awokado i boczkiem
Pokrój 250 g chudego boczku i podsmaż lekko na patelni z odrobiną tłuszczu. Wrzuć do miski rukolę lub mieszankę sałat z rukolą i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Wyciągnij z awokado miąższ, również pokrój na kostki i wymieszaj z sałatą. Dorzuć podsmażony boczek. Następnie przygotuj dressing: połącz w miseczce 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę musztardy francuskiej, 1 łyżkę octu balsamicznego i trochę soku pomarańczowego. Polej sałatkę dressingiem.
To pyszna i bardzo sycąca sałatka, którą możesz poczęstować swoich gości. Kolorowa i aromatyczna bardzo elegancko prezentuje się na talerzu.
Awokado jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczy nienasyconych, które odpowiadają za jego „maślaną” konsystencję. Dzięki temu awokado pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także sprzyja dbaniu o sylwetkę. Dodatkowo zawiera dużą ilość błonnika i witaminy z A, C, E. Warto włączyć ten owoc do swojej diety nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale również wyjątkowe walory smakowe.