białka
Wegetarianizm

Sposoby na przemycanie białka do diety wegetarianina

Przejście na wegetarianizm kusi wiele osób, ale część również przeraża. Niektórzy boją się, że po odrzuceniu mięsa ze swojego jadłospisu, nie będą w stanie dostarczyć swojemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym białka. Ale czy to prawda?

Gdzie znajdę białko?

Odpowiedź na to pytanie jest prostsza niż wydaje się większości ludzi: właściwie wszędzie. Nie oznacza to jednak, że nie trzeba zwracać uwagi na to, co się je. Owszem, w ten sposób można dostarczyć pewną ilość białka do organizmu, jednak nie jest to ilość, która pozwala na w pełni prawidłowe funkcjonowanie – zwłaszcza u osób uprawiających sport. Białko jest bowiem budulcem mięśni, które nie tylko nie będą mogły się bez niego rozwijać, ale i regenerować. Wbrew pozorom nie trzeba też rzucać się w pogoń za białkiem – prowadzenie zróżnicowanej diety w zupełności wystarcza. Krótko mówiąc, w diecie – tak jak w każdej innej dziedzinie życia – trzeba znaleźć złoty środek.

Białko roślinne

Doskonałym źródłem białka roślinnego są występujące w różnych odmianach rośliny strączkowe, w tym soja, soczewica, ciecierzyca i fasola. Dużą ilość białka dostarcza wegetarianom także komosa ryżowa, sam ryż, a także produkty zbożowe (takie jak kasza czy pełnoziarniste pieczywo).

Białko zwierzęce

Do bogatych w białko produktów pochodzenia zwierzęcego należy zaliczyć przede wszystkim jajka, które nie tylko cechuje duża zawartość tego składnika, ale i jego wysoka przyswajalność. Oprócz jajek wegetarianie sięgają również po mleko oraz jego przetwory (różnego rodzaju sery czy jogurty).

Nieoczywiste rozwiązania

Co ciekawe, aminokwasy zawarte w niektórych białkach doskonale się ze sobą łączą, przez co białko jest dużo lepiej przyswajalne. Przykładem takiego wysokobiałkowego połączenia może być kukurydza z fasolą.

Ponadto stosunkowo dużą ilość białka zawierają produkty, których byśmy o to nie podejrzewali. Przykładem takiego produktu jest coraz bardziej popularna na polskim rynku alga spirulina, chętnie dodawana do różnego rodzaju koktajli. Oprócz niej wegetarianie mogą sięgać po wszelkiego rodzaju nasiona i orzechy, które zawierają nie tylko bardzo zdrowe tłuszcze, ale i białko.

Zobacz też  Warto postawić na wegetarianizm

O autorzeKarolina Chara

Jako miłośniczka kuchni świata, na blogu podróżuję kulinarnie przez różne kraje, dzieląc się przepisami i historiami o kulturze jedzenia. Specjalizuję się w daniach kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej, które uwielbiam dostosowywać do domowych warunków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *