Przejście na wegetarianizm kusi wiele osób, ale część również przeraża. Niektórzy boją się, że po odrzuceniu mięsa ze swojego jadłospisu, nie będą w stanie dostarczyć swojemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym białka. Ale czy to prawda?
Gdzie znajdę białko?
Odpowiedź na to pytanie jest prostsza niż wydaje się większości ludzi: właściwie wszędzie. Nie oznacza to jednak, że nie trzeba zwracać uwagi na to, co się je. Owszem, w ten sposób można dostarczyć pewną ilość białka do organizmu, jednak nie jest to ilość, która pozwala na w pełni prawidłowe funkcjonowanie – zwłaszcza u osób uprawiających sport. Białko jest bowiem budulcem mięśni, które nie tylko nie będą mogły się bez niego rozwijać, ale i regenerować. Wbrew pozorom nie trzeba też rzucać się w pogoń za białkiem – prowadzenie zróżnicowanej diety w zupełności wystarcza. Krótko mówiąc, w diecie – tak jak w każdej innej dziedzinie życia – trzeba znaleźć złoty środek.
Białko roślinne
Doskonałym źródłem białka roślinnego są występujące w różnych odmianach rośliny strączkowe, w tym soja, soczewica, ciecierzyca i fasola. Dużą ilość białka dostarcza wegetarianom także komosa ryżowa, sam ryż, a także produkty zbożowe (takie jak kasza czy pełnoziarniste pieczywo).
Białko zwierzęce
Do bogatych w białko produktów pochodzenia zwierzęcego należy zaliczyć przede wszystkim jajka, które nie tylko cechuje duża zawartość tego składnika, ale i jego wysoka przyswajalność. Oprócz jajek wegetarianie sięgają również po mleko oraz jego przetwory (różnego rodzaju sery czy jogurty).
Nieoczywiste rozwiązania
Co ciekawe, aminokwasy zawarte w niektórych białkach doskonale się ze sobą łączą, przez co białko jest dużo lepiej przyswajalne. Przykładem takiego wysokobiałkowego połączenia może być kukurydza z fasolą.
Ponadto stosunkowo dużą ilość białka zawierają produkty, których byśmy o to nie podejrzewali. Przykładem takiego produktu jest coraz bardziej popularna na polskim rynku alga spirulina, chętnie dodawana do różnego rodzaju koktajli. Oprócz niej wegetarianie mogą sięgać po wszelkiego rodzaju nasiona i orzechy, które zawierają nie tylko bardzo zdrowe tłuszcze, ale i białko.